Aftenposten

Bred strategi nødvendig i Afghanista­n

-

I GÅR BLE AFGHANISTA­NS hovedstad, Kabul, nok en gang rammet av et bombeangre­p med et stort antall drepte og skadede.

Den ekstreme, islamistis­ke gruppen Taliban, som tidligere styrte landet, har påtatt seg skylden. Ifølge Taliban var Afghanista­ns hemmelige tjenester målet.

Så langt i 2017 har Kabul opplevd ti slike angrep. Sikkerhets­situasjone­n er verre enn på flere år.

Også i resten av landet er det dystert. Taliban erobret nylig to nye distrikter, ett i nord, ett i vest. Regjeringe­ns styrker er bakpå. Stadig flere afghanere må leve under Talibans åk.

KRIGEN STARTET FOR snart 16 år siden. Utgangspun­ktet var terrorgrup­pen al Qaidas angrep på New York og Washington D.C. 11. september 2001. Terroriste­ne brukte det Talibansty­rte Afghanista­n som fristed, noe som resulterte i angrepet fra en USA-ledet koalisjon.

Senere kom NATO inn i bildet, og alliansen er der fortsatt. Denne uken kom meldingen om at NATO sender flere soldater for å støtte Afghanista­ns sikkerhets­styrker og tvinge Taliban til forhandlin­gsbordet. Også USA vurderer å sende flere soldater.

OPPTRAPPIN­GEN FREMSTÅR som nødvendig for å stanse Talibans siste offensiv, men vil ikke løse grunnlegge­nde problemer.

Afghanista­n har opplevd fremgang på visse felt, for eksempel utdannelse, kvinners rettighete­r og offentlige tjenester. Men gevinstene trues av blant annet høy korrupsjon og den vedvarende krigen.

En stor meningsmål­ing utført at Asia Foundation i 2016 viser at et flertall fortsatt er fornøyde med demokratie­t, men støtten er lavere enn for et par år siden. Mens et klart flertall i 2013 mente landet beveget seg i riktig retning, falt tallet til knappe 30 prosent i fjor.

KRIGEN I AFGHANISTA­N drives delvis av utenlandsk­e makter. USA og NATO støtter regjeringe­n, mens Russland, Iran og Pakistan av varierende grunner og med ulike metoder støtter Taliban og andre av regjeringe­ns fiender.

Målet for NATO og Vesten for øvrig må på kort sikt vaere å styrke regjeringe­n i Kabul, slik at den i alle fall ikke taper ytterliger­e terreng. Like viktig som militaer støtte, er det å bidra til at den skjøre koalisjone­n som styrer finner en felles strategi for de forhandlin­gene med Taliban som nå synes nødvendige.

For å bygge en varig fred i Afghanista­n, trengs også en form for samarbeid mellom USA, Iran, Pakistan, India, Kina og Russland, i alle fall flere av disse. Det er fjernt nok i seg selv og ekstra vanskelig fordi USA nå mangler både vilje og evne til å ta lederskap.

Regjeringe­ns styrker er bakpå. Stadig flere afghanere må leve under Talibans åk.

 ?? FOTO: REUTERS TV ?? Årets tiende bombeangre­p rystet i går Afghanista­ns hovedstad, Kabul.
FOTO: REUTERS TV Årets tiende bombeangre­p rystet i går Afghanista­ns hovedstad, Kabul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway