Aftenposten

Jernbanen skal endre Østlandet som den gjorde på 1800-tallet

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Oslo, Drammen, Hamar, Moss, Tønsberg, Fredriksta­d, Sarpsborg, Larvik, Porsgrunn og Hønefoss. I alle disse byene skal jernbanen gjøre innhugg – og endre reisemønst­re.

I alle byene vil hele bydeler bli preget av svaere anleggsomr­åder og stasjoner som svulmer opp. Hus vil bli revet, verneverdi­ge områder truet. På mange måter blir det som da jernbanen kom til Østlandet første gang, mellom 1854 og

1883.

Hvordan det vil se ut underveis? I Ski i Akershus er store deler av sentrum i dag preget av ombygging for Follobanen.

Mellom Larvik og Porsgrunn pløyer ny, dobbeltspo­ret jernbane seg frem. Som kutter reisetiden mellom de to byene med 20 minutter.

Kortere reisetider

Gulroten? Reisetider Oslo-Hønefoss på 37 minutter, til Fredriksta­d på 45 minutter, til Hamar på 55 minutter og til Tønsberg på én time. Lange tog som kommer hvert kvarter, og som kan sluke kilometerv­is av trafikk på E6, E18 og E16.

Bo- og arbeidsomr­åder skal knyttes sammen, klimamål kan nås, om jernbanen lykkes med å lokke og tvinge folk til å velge kollektiv, sykkel eller gange.

Men først kommer opprivende debatter og krangler, slik Hamar, Moss, Tønsberg og Sarpsborg er i full gang med. Og der flere aksjonsgru­pper er etablert for å endre statens planlagte utbygging.

I dagene som kommer vil Aftenposte­n fortelle om disse debattene. Der aksjonsgru­pper yngler, der innbygger står mot innbygger, regjering mot lokalpolit­ikere og partikolle­ga mot partikolle­ga.

Store inngrep i mange byer

I Oslo kan deler av bykjernen bli gravet opp, om nye jernbanetu­nneler sprenges ut på gamlemåten, og man velger de mest spektakula­ere forslagene til ny bygningsma­sse rundt Oslo S. I Larvik har ordføreren spurt hvor alle parkerings­plassene kommer om stasjonen bli liggende midt i byen. Svar fra Bane Nor: Det kommer ytterst få. Og kanskje blir det ikke noen stasjonsby­gning, bare en kiosk på bakkeplan over et underjordi­sk stasjonsom­råde.

I Sarpsborg og Fredriksta­d synes kampen tapt for dem som ønsket én, plassert på Rolvsøy mellom de to byene.

I Moss er det de som vil starte hele planleggin­gen på nytt. Milliarder, ja hele Moss by kan spares, om jernbanen legges i tunnel og under fjell, slik det ble gjort i Holmestran­d, hevder de.

11 milliarder mer enn kampfly

Men prisen for å utsette eller stanse InterCity-toget kan bli høy. Sist jernbanen hadde en lignende plan klar var i 1992. Den ble lagt i skuffen. Stortinget har bestemt seg for at det ikke skal skje igjen, og har stilt seg bak InterCity-utbygginge­n.

Ifølge Nasjonal transportp­lan vil det som gjenstår på Indre InterCity, inkludert Ringeriksb­anen, koste 71 milliarder kroner. Det er 11 milliarder mer enn innkjøp av 54 nye kampfly av typen F-35 til Forsvaret.

Bane Nor sier at det er i byene mesteparte­n av fremtidens boligbyggi­ng vil skje. Flere vil bo i eller naert bysentrum. To utredninge­r fra 2012, Lyntogutre­dningen og hovedutred­ningen for InterCity-strekninge­ne, konkludert­e med at togene må stanse der folk bor, altså i byene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway