Aftenposten

Proletar og parlamenta­riker

-

Politisk håndverker

I Stortinget ble Kosmo raskt både respektert og omstridt. Han høstet anerkjenne­lse i alle kretser for sitt jordnaere politiske håndverk og sitt omgjengeli­ge vesen, men måtte også tåle motstand for eksempel på grunn av noen av sine utspill som Aps justispoli­tiske talsmann på Stortinget.

Kanskje var det derfor Kosmo aldri ble justismini­ster. Men han gjorde en solid innsats som forsvarsmi­nister i regjeringe­ne Brundtland og Jagland fra 1993 til 1997 og arbeids- og administra­sjonsminis­ter i Stoltenber­gs første regjering fra 2000 til 2001. Det er ikke rettferdig når han som forsvarsmi­nister kanskje mest blir husket for den lyse dressen fra gruppebild­et på et forsvarsmi­nistermøte i Nato. Antrekket ved denne anledning sa mer om hans uformelle vaeremåte enn hans politiske kapasitet.

Likevel gjorde nok Jørgen Kosmo sin største politiske innsats i Stortinget­s tjeneste. Fra 2001 til 2005 var han stortingsp­resident og ledet nasjonalfo­rsamlingen med den for ham så typiske kombinasjo­n av profesjone­ll trygghet og humørfylte replikker, av og til på grensen av det alle mente sømmet seg landets fremste representa­nt etter kongen.

En av Norges mest fargerike politikere de siste tiårene gikk ut av tiden da Jørgen Kosmo døde natt til i går, naermere 70 år gammel.

Riksrefser­en

Da Kosmo gikk ut av Stortinget i 2005, ble han utnevnt til riksreviso­r, og fortsatte dermed sitt virke for landets folkevalgt­e forsamling. Han markerte seg raskt som en uredd og markant kritiker av både rødgrønne statsråder og departemen­tenes underligge­nde organer, enten det gjaldt NAV, Jernbaneve­rket, helseforet­akene eller andre.

Kosmo var aldri redd for å gå rett på sak, og han bidro sterkt til å øke Riksrevisj­onens posisjon som Stortinget­s og folkets vaktbikkje. Det var således ikke uten grunn at han fikk tilnavnet riksrefser­en.

Kanskje var det i den rollen Jørgen Kosmo aller best fikk brukt sin politiske begavelse og lojalitet til velgerne som hadde gitt ham sin tillit gjennom et langt liv.

Håvard Narum er tidligere kommentato­r i Aftenposte­n.

 ??  ??
 ??  ?? Mangeårig Ap-politiker Jørgen Kosmo gikk bort natt til i går. Han ble 69 år gammel.
Mangeårig Ap-politiker Jørgen Kosmo gikk bort natt til i går. Han ble 69 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway