Aftenposten

Cumhuriyet-saken

-

Avisen Cumhuriyet ble grunnlagt i 1924, året etter at det moderne Tyrkia ble opprettet.

Navnet «Cumhuriyet» betyr «republikk».

Avisen har et opplag på 50.000. Det er relativt lite i tyrkisk sammenheng, men avisen har stor symbolsk verdi siden de er blant de få avisene i landet som driver kritisk journalist­ikk rettet mot myndighete­ne.

17 av avisens ansatte og 2 andre risikerer opptil 43 års fengsel for å ha støttet en terrorgrup­pe de selv ikke er medlem i.

Retten vil høre de tiltaltes forklaring resten av uken. Det er ikke avklart når det kan komme dom.

Orhan Erinç, spaltist og styreleder i Cumhuriyet-stiftelsen. Akın Atalay, styreleder.

Murat Sabuncu, sjefredakt­ør. Can Dündar, tidligere sjefredakt­ør. Kadri Gürsel, utgivelses­konsulent og spaltist.

Turhan Günay, redaktør for bokbilaget.

Aydın Engin, spaltist.

Hikmet Çetinkaya, spaltist og styremedle­m.

Hakan Kara, spaltist og styremedle­m.

Musa Kart, tegner.

Bülent Utku, advokat.

Mustafa Kemal Güngör, advokat. Güray Öz, leserrepre­sentant og spaltist.

Önder Çelik, trykkingsa­dministrat­or.

Ahmet Sık, undersøken­de journalist.

Bülent Yener, finansdire­ktør. Günseli Özaltay, regnskapsd­irektør.

Disse to er også tiltalt:

Ilhan Tanır, journalist (han har skrevet for Cumhuriyet, men har ikke vaert ansatt).

Ahmet Kemal Aydogdu, innehaver av twitterkon­toen @jeansbiri.

– Den første saken mot oss er anket til høyesteret­t. I tillegg venter det en rettssak for angivelig støtte til Gülen-nettverket i oktober, forklarer Gul under en røykepause.

Tre måneder etter fjorårets kuppforsøk slo politiet til mot avisens ledelse, kommentato­rkorps og tegner. I desember ble også gravejourn­alisten Ahmet Sik arrestert.

Påtalemynd­igheten mener Gülen-bevegelsen naermest tok over avisen og endret den politiske kursen i 2013. Myndighete­ne mener Cumhuriyet gikk ut over pressefrih­eten ved å skrive artikler som gjorde angivelige terrorgrup­per mer «tiltalende og legitime», samtidig som de gjennom sine artikler skal ha satt Tyrkias myndighete­r i forbindels­e med internasjo­nal terrorisme.

Avisen anklages for å ha vaert en del av en «påvirkning­soperasjon». De hevdes å ha gjort landets myndighete­r og president Recep Tayyip Erdogan til mål gjennom «asymmetris­k krigføring».

– Har bare drevet journalist­ikk

De anklagede Cumhuriyet-journalist­ene avviser at de har gjort noe galt.

– Vi har ingen annen agenda enn å drive journalist­ikk, sier spaltisten Aydin Engin. – Jeg har ingen forbindels­er med noen terrororga­nisasjon.

 ?? FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/ NTB SCANPIX ?? Aktivister roper ut slagord i det de marsjerer mot et rettslokal­e i Istanbul. 17 medarbeide­re fra avisen Cumhuriyet er tiltalt for å ha hjulpet en terrororga­nisasjon ved blant annet å vaere for kritiske mot myndighete­ne.
FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, AP/ NTB SCANPIX Aktivister roper ut slagord i det de marsjerer mot et rettslokal­e i Istanbul. 17 medarbeide­re fra avisen Cumhuriyet er tiltalt for å ha hjulpet en terrororga­nisasjon ved blant annet å vaere for kritiske mot myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway