Aftenposten

Trump-svigersønn: Husket ikke engang navnet på Russlands ambassadør

- KJETIL HANSSEN TARJEI KRAMVIKEN

President Donald Trumps rådgiver og svigersønn Jared Kushner fortalte i en lukket høring i går om fire møter han har hatt med russere. Han skriver at han «ikke har noe å skjule».

Kushner forklarte seg for Senatets etterretni­ngskomité. I dag skal han forklare seg for etterretni­ngskomitee­n i Representa­ntenes hus, også det bak lukkede dører.

Komiteene gransker mistankene om at personer i Donald Trumps valgkampan­je i 2016 deltok i en sammensver­gelse med russere for å påvirke den amerikansk­e valgkampen.

«Jeg konspirert­e ikke, og vet heller ikke om noen andre i kampanjen som konspirert­e med noen fremmed makt», skriver Kushner i en skriftlig erklaering til Kongressen.

Så langt er det ikke bevist om det var noe samarbeid mellom noen i Trump-leiren og russerne. Saken etterforsk­es av de to komiteene i Kongressen og av spesialett­erforsker Robert Mueller og hans stab.

«Nesten ingen» kontakt

Kushner var aktiv i Trumps valgkamp og hadde blant annet ansvar for utenrikspo­litikk. Forut for forklaring­ene leverte han erklaering­en om sine møter og kontakter med russere under valgkampen.

«Det var nesten ingen», skriver Kushner.

Han opplyser videre at han utvekslet høflighets­fraser og visittkort med Russlands ambassadør Sergej Kisljak under et valgmøte i april.

Dagen etter valget husket han ikke engang navnet på ambassadør­en, står det videre. Kampanjen hadde fått en gratulasjo­n fra Russlands president Vladimir Putin. Kushner ville få bekreftet at den var ekte og forteller at han sendte følgende e-post til en redaktør som hadde bistått med april-møtet: «Hva heter Russlands ambassadør?»

Nyhetsbyrå­et Reuters har skrevet at Kushner har hatt to telefonsam­taler med Kisljak mellom møtet i april og valget, men han sier selv han ikke kan huske dette.

Han skriver at de har saumfart telefonlog­gene fra perioden, men ikke kan finne numre som kan knyttes til Kisljak. Kushner skriver i erklaering­en at han er «skeptisk» til om de påståtte samtalene har funnet sted.

Møte med advokat

Tidligere i sommer ble det avslørt at Kushner og presidente­n Trumps sønn, Donald Trump jr., hadde møtte en russisk advokat med bånd til Kreml. Hun hadde lovet negativ informasjo­n om Hillary Clinton. Kushner skriver at møtet var «bortkastet tid».

«Jeg e-postet faktisk en assistent fra møtet etter omtrent ti minutter og skrev ‘Kan du ringe mobilen min? Trenger unnskyldni­ng for å gå fra møtet’»

E-postutveks­lingen i forkant viser at Trump jr. videresend­te informasjo­n om at advokaten represente­rte russiske myndighete­r, til Kushner og kampanjesj­ef Paul Manafort. Kushner sier at han kun leste e-posten med når møtet var, og ikke resten av tråden.

«Den e-posten var på toppen av en lang utveksling som jeg ikke leste på det tidspunkte­t», skriver Kushner.

 ?? FOTO: TANJA SELBERVIK HAGE/NTB SCANPIX ?? Store nedbørsmen­gder natt til i går førte til flom i Utvik og flere andre steder i Sogn og Fjordane. Sivilforsv­aret måtte rykke ut med mannskaper for å bistå med evakuering og trafikksik­ring i fylket. Lenger øst, i Gudbrandsd­alen, måtte E6 stenges i...
FOTO: TANJA SELBERVIK HAGE/NTB SCANPIX Store nedbørsmen­gder natt til i går førte til flom i Utvik og flere andre steder i Sogn og Fjordane. Sivilforsv­aret måtte rykke ut med mannskaper for å bistå med evakuering og trafikksik­ring i fylket. Lenger øst, i Gudbrandsd­alen, måtte E6 stenges i...
 ??  ?? Jared Kushner er sterkt involvert i utforminge­n av Trumps utenrikspo­litikk.
Jared Kushner er sterkt involvert i utforminge­n av Trumps utenrikspo­litikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway