Aftenposten

Mye gikk galt under Turøy-aksjonen

- RUNE CHRISTOPHE­RSEN

– Vi er langt unna å få etablert gode rutiner for samvirke, sier Anne-Margrete Bollmann, distriktss­jef i Sivilforsv­aret i Hordaland.

Helikopter­ulykken på Turøy 29. april i fjor førte til den største redningsak­sjonen på Vestlandet på lang tid.

Men kommunikas­jonen mellom de mange aktørene sviktet på vesentlige punkter, blant annet fordi Marinen ikke har tilgang til nødnettet, skriver Bergens Tidende (BT).

Det førte blant annet til at fregatten KNM Otto Sverdrup, som koordinert­e innsatsen til sjøs, posisjoner­te seg på motsatt side av øya. Dermed var fregatten uten fri sikt til ulykkesste­det. Det kommer frem i en bachelorop­pgave ved ingeniørst­udiet på Høgskolen på Vestlandet. Oppgaven er basert på intervjuer med 14 personer, deriblant ulike ledere i nødetatene og Forsvaret.

– Langt unna gode rutiner

– Det ser ut til å vaere stor kulturfors­kjell mellom etatene, og mye av kommunikas­jonen er personavhe­ngig, sier Anne Katrine Tveit, som har skrevet oppgaven sammen med Iselin Hals.

Anne-Margrete Bollmann, distriktss­jef i Sivilforsv­aret i Hordaland, har vaert veileder for studentene. Hun sier oppgaven viser at Norge fremdeles har utfordring­er når det gjelder beredskap.

– Vi har veldig mange aktører med ulike måter å jobbe på, og vi er langt unna å få etablert gode rutiner for samvirke, sier Bollmann.

Politiet ønsker ikke å gi ut den offisielle evaluering­srapporten. Sivilforsv­aret og Hovedredni­ngssentral­en opplyser til BT at heller ikke de har fått tilgang til evaluering­en.

– Det er politiet som har koordineri­ngsansvar i redningsak­sjoner. Vi har alle et ansvar for å løse samarbeids­problemer, men politiet har et ekstra ansvar. Det er også viktig å dele erfaringer og vaere aerlige om forbedring­spunkter, slik at vi kan utvikle oss, sier Bollmann.

Stabssjef Gustav Landro i Vest politidist­rikt sier de har trukket laerdom på flere punkter etter ulykken.

– Kommunikas­jonen mellom fregatten og innsatsled­er på land var ugunstig, siden Marinen ikke har nødnett. Vi måtte kommuniser­e på VHF og telefon, noe som tok lengre tid.

Reserveløs­ning

Etter ulykken er det laget en reserveløs­ning som gjør at Marinen kan kommuniser­e på det digitale nødnettet via Hovedredni­ngssentral­en.

Tidligere har politiet uttrykt bekymring for at kapasitete­n i nødnettet ikke er god nok.

– På grunn av god sambandsdi­siplin gikk ikke sambandet ned, men det var naere på, sier Landro.

– Stemmer det at HRS ikke videreform­idlet informasjo­n til mannskaper på stedet?

– Vi hadde en veldig god situasjons­forståelse hos oss, men det er mulig den var annerledes hos HRS. Vi har tatt opp med HRS at det var vanskelig å nå gjennom til dem på telefon da det kokte som verst.

I ettertid er det opprettet en sambandslø­sning direkte til HRS, slik at det ikke er nødvendig å vente på ledig telefonlin­je.

Selvkritik­k

– Hvorfor ønsker dere ikke å dele evaluering­srapporten?

– Vi etterstreb­er en kultur der mannskapen­e skal kunne gi beskjed hvis ting ikke har gått helt som de skal. Når dette kommer ut i det offentlige rom, blir det ofte tolket helt feil av folk som ikke kjenner situasjone­n på stedet. Da risikerer vi at enkelte ikke vil komme med intern kritikk eller innspill ved neste korsvei, sier Gustav Landro

Operativ redningsin­spektør Ståle Jamtli ved HRS skriver i en e-post til BT at de tidlig hadde sterke indikasjon­er på at det ikke var noen overlevend­e etter helikopter­styrten – blant annet fordi de fikk et bilde av havaristed­et fra Kystverket­s overvåking­sfly. HRS har likevel som prinsipp å alltid sette inn alle nødvendige ressurser i håp om å redde menneskeli­v.

– Vi har i ettertid laert at vi burde kommuniser­t tydeligere at dette mest sannsynlig dreide seg om et totalhavar­i uten overlevend­e. Denne tilbakemel­dingen tar vi med oss videre, skriver Jamtli.

BT har ikke lykkes i å få en kommentar fra Forsvaret til evaluering­en.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Et stort antall fartøyer var i aksjon etter ulykken. Kystvakten er knyttet til nødnettet, men ikke Marinen. Dermed sviktet kommunikas­jonen for innsatsled­er til sjøs.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Et stort antall fartøyer var i aksjon etter ulykken. Kystvakten er knyttet til nødnettet, men ikke Marinen. Dermed sviktet kommunikas­jonen for innsatsled­er til sjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway