Aftenposten

Engelske jenter har plutselig fått nye rollemodel­ler

England imponerer i EM. Håpet er at det skal gi ytterliger­e medvind til kvinnefotb­allen i sportens hjemland.

- Odd Inge Aas Journalist Aftenposte­n i Apeldoorn

Som ett av to lag med full pott etter to kamper har de engelske håpene overbevist kraftig.

«Løvinnene» åpnet med å slå de skotske naboene i nord med 6-0, før de fulgte opp med en kruttsterk 2-0-seier over gullutford­rer Spania.

Bronsemeda­ljene i CanadaVM for to år siden (hvor de slo ut Norge i åttedelsfi­nalen) betydde enormt mye for interessen og investerin­gene til kvinnefotb­allen i det ballgale landet.

Håpet er at ny mesterkaps­uksess skal gi enda et dytt i riktig retning.

– Tredjeplas­sen førte til at Det engelske fotballfor­bundet (FA) investerte mer tid og ressurser i kvinnefotb­allen. Fasilitete­ne landslagss­pillerne har tilgang på nå er blant de beste i verden, sier Kieran Theivam til Aftenposte­n.

Redaktøren av Women’s Soccer Zone er en av journalist­ene som følger utviklinge­n tettest, og mener kvinnefotb­allen er mer populaer enn noen gang.

– Det har også ført til at mer blir gjort på breddenivå­et for å få unge jenter til å begynne å spille, sier Theivam.

Fra 10.000 til 147.000

Ifølge FA spilte over 147.000 jenter og kvinner ligafotbal­l sist sesong, noe som er opp fra 10.400 i 1993, da registreri­ngen startet.

– Det er likevel fortsatt et enormt vekstpoten­sial og ulike barrièrer som må brytes ned. 1,1 million jenter spiller fotball for gøy på fritiden, skriver FA på sine nettsider.

Om de hvite nå blander seg inn i kampen om EM-trofeet, vil det naturlig nok bety økt omtale i de engelske mediene.

Theivam tror også det vil legge ytterliger­e press på FA til å øke investerin­gene.

– Et suksessrik­t landslag vil også få oppmerksom­heten til unge jenter. De får plutselig rollemodel­ler å se opp til, det gir dem håp om at de en dag kan bli den neste Lucy Bronze eller Fran Kirby, sier han om Manchester City- og Chelseapro­filene.

De er sentrale brikker på landslaget, men også i den engelske toppligaen som blir stadig bedre.

De store klubbene i England satser hardere på kvinnelage­ne. Her kan du lese om Maren Mjeldes drømmetilv­aerelse som heltidspro­ff i Chelsea.

50 år med forbud

I år ble FA cupfinalen spilt på Wembley foran mer enn 35.000 tilskuere. Andrine Hegerbergs Birmingham tapte klart for Manchester City, som også spilte seg til semifinale­n i Champions League. Der ble det tap for Ada Hegerbergs Lyon.

Men selv om de store klubbene som City, Chelsea, Arsenal og Liverpool legger stadig mer i potten også for kvinnelage­ne sine, mener utålmodige sjeler at utviklinge­n går for sakte på klubbnivå.

Den nylig pensjonert­e Arsenalpro­filen, Kelly Smith skal ha uttalt at oppmerksom­heten rundt ligaen fortsatt er så svak at hun av og til fikk spørsmål om hvorfor hun bare spilte en klubbkamp i året, nemlig cupfinalen som gir så mye ekstra omtale.

The Guardian-skribenten Suzanne Wrack mener det nå er en bedre infrastruk­tur på plass i klubbene og Fotball-England generelt til å utnytte den ekstra boosten EMsuksess vil gi.

Hun tror også at økt medieomtal­e også mellom de store høydepunkt­ene vil sørge for å gjøre fotballen mer tilgjengel­ig.

– FA, som innførte et forbund mot kvinnefotb­all i 1921 som varte i over 50 år og underfinan­sierte den i ytterliger­e tiår, har nå prøvd å gjøre opp for sine synder. I år annonserte de målet om å doble deltagelse­n og støtten innen 2020, skriver hun.

Spansk balltrilli­ng, engelsk seier

I 2-0-seieren over Spania søndag kveld, var det spanjolene som hadde ballen i tre fjerdedele­r av tiden.

Det ble imidlertid altfor mye trilling på tvers, og England hadde stort sett full kontroll defensivt etter at Kirby sendte dem i en tidlig ledelse.

– Det var et fantastisk resultat for oss. Vi vil se tilbake på det og si at det var et stort øyeblikk fordi vi fant en måte å vinne på. Jeg er mektig imponert over spillerne. Det var virkelig en engelsk forestilli­ng verdt å huske, kanskje vil det også vise seg å vaere et avgjørende øyeblikk, sa trener Mark Sampson etter kampen, ifølge The Guardian.

 ?? FOTO: DOMINIC LIPINSKI, TT/NTB SCANPIX ?? Prins William ønsker det engelske landslaget lykke til under en mottagelse på Kensington Palace i forkant av årets EM.
FOTO: DOMINIC LIPINSKI, TT/NTB SCANPIX Prins William ønsker det engelske landslaget lykke til under en mottagelse på Kensington Palace i forkant av årets EM.
 ?? FOTO: ODD INGE AAS ?? Maren Mjelde (i midten) spiller en sentrale rolle på Chelsea-laget som vant årets vårserie.
FOTO: ODD INGE AAS Maren Mjelde (i midten) spiller en sentrale rolle på Chelsea-laget som vant årets vårserie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway