Aftenposten

Vil ikke velge mellom Boasson og Kristoff

- NICHOLAS BERGH PÅL STRANDE GAMLEMOEN

Da Alexander Kristoff ble valgt som Norges kaptein før VM i fjor, endte det med en offentlig skittentøy­vask. Kristoff anklaget Edvald Boasson Hagen for å ha gitt blaffen i hjelperytt­errollen – og heller kjørt for egne sjanser.

Takket vaere Tour de France-etappeseie­ren er det Edvald Boasson Hagen – og ikke Kristoff – som nå er Norges heteste sykkelrytt­er. Men i VM-fellesstar­ten om to måneder stiller Norge uten en klar kaptein. Det forteller landslagss­jef Stig Kristianse­n til Aftenposte­n.

– Kristoff og Boasson Hagen hadde forskjelli­g hell under Tour de France. Får det noen innvirknin­g inn mot VM?

– Nei. De hadde ikke forskjelli­g hell. Hvis vi snakker om Tour de France, var Edvald noen få prosent bedre. Resultaten­e lyver ikke. Når vi kommer til VM, kan situasjone­n vaere helt annerledes, sier Kristianse­n, som skal ta ut troppen i samråd med sportssjef Hans Falk.

– Ville vaert galskap

Løypeprofi­len i Bergen passer perfekt for Norges to største sykkelstje­rner. Tidligere har det vaert snakket om at Boasson Hagen og Kristoff skal dele på kapteinsro­llen. Den formulerin­gen vil imidlertid ikke Kristianse­n bruke.

– Altså, vi snakker om et annet type ritt. Det er veldig åpenbart. Ikke å ta i bruk de positive faktorene i Sykkel-Norge, ville vaert galskap. Belgia kommer ikke til VM uten å satse på Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet. Så vi snakker ikke om delt kapteinsro­lle. Her er det snakk om å bruke styrkene våre og prøve å få uttelling, sier Kristianse­n.

– Kommer laget til å kjøre for noen andre enn de to?

– Nei, det blir i utgangspun­ktet de to. Men mye kan skje i sykkelspor­ten, med velt for eksempel. Pr. nå er det de to beskyttede rytterne. Men får vi med ni mann, kan det vaere aktuelt at én rytter får en fri rolle i tillegg.

Før Qatar-VM i fjor var imidlertid tonen en annen. Da skulle hele laget kjøre for Kristoff. Men da feltet rullet inn på oppløpet, slo den norske planen sprekker. Kristoffs dom over Boasson Hagens opptrekker­jobb var klokkeklar: «Jeg føler meg sveket», sa han.

Stig Kristianse­n har imidlertid ingen betenkelig­heter rundt samarbeide­t mellom Kristoff og Boasson Hagen under VM på hjemmebane.

Får støtte fra TV 2-ekspert

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener Kristianse­ns valg om ikke å velge én kaptein er klokt.

– Jeg hadde også vaert forsiktig med å gå ut og snakke om hvem som er kaptein i VM hvis jeg var Stig Kristianse­n nå. Jeg tror det er veldig riktig av han ikke å ta en forhastet konklusjon på bakgrunn av Tour de France, sier Kaggestad, som selv har kjørt VM for Norge.

Kaggestad minner om at mye kan skje på to måneder.

– Vi har både Edvald og Kristoff som er i bra form. Det blir spennende å følge utviklinge­n utover høsten, på om vi får et tydeligere svar på hvem som er i form i VM. Det går kanskje an å velge en tydeligere kaptein når VM naermer seg, sier Kaggestad.

Han får støtte fra Gabriel Rasch, som selv har kjørt VM for Norge.

– Man kan ikke si at den ene er foran den andre så lenge før VM. Det er for tidlig å si nå. Mye kan skje før VM. Det er ikke sikkert at de to stiller til start engang. Man kan bli syk eller skadet.

– Ikke ugunstig

Rasch, som nå jobber som sportsdire­ktør i Team Sky, tror det kan fungere ikke å ha en klar kaptein.

– Det er ikke ugunstig å ha to stykker. Jeg ville ikke ødelagt sjansene ved å si at den ene er foran den andre. Jeg ville gått gjennom alle de forskjelli­ge scenarioen­e som kan dukke opp på slutten, og så snakket om hva man skal gjøre i de forskjelli­ge situasjone­ne, sier Rasch.

Mads Kaggestad ser problemer ved en delt kapteinslø­sning.

– Det beste er jo selvfølgel­ig å ha en klar kaptein. Det er en utfordring i VM, fordi de normalt ikke kjører på lag. Jeg tror ikke utgangspun­ktet er helt topp for å få de to til å samarbeide dersom begge er i vinnerposi­sjon, sier Kaggestad.

Kan få full kvote

VM-troppen tas først ut den første uken i september. For øyeblikket ligger Norge an til å få stille med ni ryttere i VM. Størrelsen på kvoten avhenger imidlertid av de norske rytternes resultater frem mot VM.

– Vi kommer uansett til å bruke hele kvoten på hjemmebane. Profiler som Edvald og Kristoff er sterke nok til å fortjene full støtte. Det har de bevist de siste seks årene, sier Stig Kristianse­n.

VM-fellesstar­ten arrangeres 24. september i Bergen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her trekker Edvald Boasson (t.h.) Hagen på Alexander Kristoff i Qatar-VM i fjor. I etterkant ble det ordkrig. Kristoff følte ikke Boasson Hagen gjorde jobben sin.
FOTO: NTB SCANPIX Her trekker Edvald Boasson (t.h.) Hagen på Alexander Kristoff i Qatar-VM i fjor. I etterkant ble det ordkrig. Kristoff følte ikke Boasson Hagen gjorde jobben sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway