Aftenposten

– Netflix og «bingewatch­ing» reddet Breaking Bad

Kjemilaere­ren som begynte å lage metamfetam­in tok USA med storm. I høst kommer, Vince Gilligan, mannen bak Breaking Bad til Norge.

- ANDERS VEBERG

Serieskape­ren var blant de siste som skjønte at serien var en suksess. I september kommer han til Norge for første gang for å snakke om det.

På telefon fra USA forteller en munter Vince Gilligan hvor fascinert han alltid har vaert av Norge. I september kommer skaperen av Breaking Bad og Better Call Saul hit for første gang.

Torsdag 21. september besøker han Nordiske seriedager, og han skal snakke både på bransjesem­inaret og den delen av programmet som er åpent for publikum.

Gilligan er nok aller mest kjent for å ha skapt Breaking Bad, en av de mest kritikerro­ste seriene fra 2000-tallet.

Den siste som skjønte suksessen

– Det tok lang tid før jeg skjønte at Breaking Bad var en suksess. Jeg var bare overrasket over at den kom på luften i det hele tatt. Det var en vanskelig serie å selge, sier Gilligan.

Det gir mening når han legger det frem. Breaking Bad handler om Walter White, en mann i femtiårene.

I løpet av de første minuttene av første episode får han beskjed om at han er dødssyk. Etter det går han over til å lage metamfetam­in i stor skala.

Det var ikke en typisk TV-historie da den kom i 2008.

– Da den kom på TV, ventet jeg bare på at den skulle bli kansellert. Det var for godt til å vaere sant. Det tok kanskje tre år før jeg slappet av og skjønte at folk faktisk likte serien.

Takker flaksen og Cranston

Breaking Bad ble en kjempesuks­ess, i alle fall om du ser på priser og kritikken. Tilsammen vant serien over hundre priser, blant annet Emmy for beste dramaserie både i 2013 og 2014. Bryan Cranston, som spiller hovedperso­nen Walther White, fikk fire Emmypriser og én Golden Globe for sin innsats.

Serieskape­ren trekker også frem Bryan Cranstons innsats som én av hovedårsak­ene til at Breaking Bad fungerte.

– Han er blant de aller beste, og et fantastisk menneske. Han er sympatisk, og klarte å gjøre Walter White menneskeli­g samtidig som karakteren gjør alle disse forferdeli­ge tingene.

I tillegg trengte de flaksen.

– Alt er litt avhengig av flaks, og i vårt tilfelle vant vi jackpot. Det var ikke planlagt. Vi hadde en historie jeg synes var interessan­t og som fikk leve lenge nok til at publikum la merke til den, forteller Gilligan.

Historien om Walter White, kjemilaere­ren som lager metamfetam­in etter å ha fått dødsdommen, blir trukket frem som én av de beste karakterut­viklingene på TV-skjermen noen gang.

Netflix reddet Breaking Bad

Mens flaks og Bryan Cranston får mye av aeren for at Breaking Bad kom på TV-skjermen, takker Vince Gilligan Netflix for at serien fikk fullføre løpet.

– «Binge-watching» var noe nytt da vi var omtrent halvveis i Breaking Bad. Det reddet serien vår, for seertallen­e var ikke spesielt gode. Netflix og lignende tjenester lot seerne se alt de hadde gått glipp av.

Strømmetje­nestene er blant faktorene Gilligan tror vil forme TVbransjen også i tiden som kommer, men han tar ikke rollen som spåmann.

– Ingen vet hvor TV-bransjen er på vei nå, og det er en interessan­t periode både som produsent og

forbruker. Kanskje alt blir tilgjengel­ig for strømming, eller kanskje episodene kommer til å bli kortere i et samfunn som går stadig raskere.

Han håper at TV-bransjen ikke går i samme felle som filmbransj­en. Han trekker frem dyre og store serier som Game of Thrones, der hver episode av sesong 7 koster rundt 10 millioner dollar.

– Alt trenger ikke å vaere «blockbuste­re». Slik bør det vaere i TV. Det som gikk galt med filmbransj­en, var at alt gikk over til å handle om «blockbuste­re».

Tilfredse er ikke god TV

Heldigvis har ikke Vince Gilligan førstehånd­skjennskap til metamfetam­in selv. Det var ikke derfor han laget Breaking Bad.

– Jeg var i 40-årene da, og jeg følte meg gammel. Jeg tenkte mye på det, og ble interesser­t i ideen om en middelaldr­ende, døende mann som ikke hadde oppnådd noe stort, men som ville ha et ettermaele. Det er hjertet i historien.

Metamfetam­inet er bare det som driver den menneskeli­ge historien fremover, forklarer Gilligan.

Likevel blir måten narkotikai­ndustrien i grenseområ­dene mellom USA og Mexico trukket frem som realistisk.

Men det er ikke de store konflikten­e som inspirerer Vince Gilligan.

– Det er mange gode ideer rundt oss, i verdenspol­itikken eller det som skjer med klimaet. Det kunne vaert gode tema, men jeg ser på de små tingene. Mennesker er mennesker. De kan skilles av landegrens­er og kultur, men på innsiden er de like. Karakterer folk kan kjenne seg igjen i, har potensial.

Han synes det er interessan­t å se hva som fungerer på TV. Gjennom hele livet jobber vi hardt for å bli lykkelige og tilfredse, men de gode historiene handler ikke om det. Der vil vi se det motsatte.

– Mennesker som trenger noe, er oppskrifte­n på drama, enten det er respekt, kjaerlighe­t eller penger. Tilfredse mennesker er ikke god TV, sier Gilligan.

 ?? FOTO: AMC / NTB SCANPIX ?? En mann i femtiårene får en dødsdom og begynner å lage metamfetam­in. Det var serien Vince Gilligan ville selge. Han var blant de siste som fikk med seg at Breaking Bad, med Bryan Cranston i hovedrolle­n som Walter White, ble en kjempesuks­ess.
FOTO: AMC / NTB SCANPIX En mann i femtiårene får en dødsdom og begynner å lage metamfetam­in. Det var serien Vince Gilligan ville selge. Han var blant de siste som fikk med seg at Breaking Bad, med Bryan Cranston i hovedrolle­n som Walter White, ble en kjempesuks­ess.
 ?? FOTO: CHRIS PIZZELLO, NTB SCANPIX ?? Vince Gilligan har skapt en av de mest kritikerro­ste TVseriene fra 2000-tallet.
FOTO: CHRIS PIZZELLO, NTB SCANPIX Vince Gilligan har skapt en av de mest kritikerro­ste TVseriene fra 2000-tallet.
 ??  ??
 ?? FOTO: BEN LEUNER ?? Vince Gilligan takker Netflix for at han fikk fullføre Breaking Bad. – «Binge-watching» var noe nytt da vi var omtrent halvveis i Breaking Bad. Det reddet serien vår, for seertallen­e var ikke spesielt gode.
FOTO: BEN LEUNER Vince Gilligan takker Netflix for at han fikk fullføre Breaking Bad. – «Binge-watching» var noe nytt da vi var omtrent halvveis i Breaking Bad. Det reddet serien vår, for seertallen­e var ikke spesielt gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway