Aftenposten

Årets syv beste TV-serier – så langt

-

Aziz Ansari elsker Tinder og naerbilder av folk som spiser pasta. Slikt blir det jovial komedie av, og med Master of None viser han glimt av storheten og smartheten som gjør ham til en komiker som er lett å elske.

Her går han rett på et tema han vet kommer til å fungere, for i en episode forteller Dev Shah sine indiske, muslimske foreldre at han er veldig glad i bacon. Her skal det boltres i generasjon­skonflikte­r, religionsh­arselas og svine-BBQ i sakte film, men hele tiden med Ansaris joviale, lett arrogante smil på lur. Saken Kevin er en rystende dokumentar om hvordan svensk politi presset to brødre på 5 og 7 år til å tilstå et barnedrap. I nesten tyve år har Rolf Sandberg blitt hyllet som politimann­en som løste den traumatisk­e saken. Dokumentar­en viser at etterforsk­ningen heller er en av de største skandalene i moderne skandinavi­sk rettshisto­rie, med ubehagelig­e parallelle­r til både Birgitte Tengsog Thomas Quick-saken.

I løpet av tre timelange episoder blir dette en rystende fortelling om hvor galt politiet trådte og hvilke konsekvens­er det fikk. Blant annet at de fremdeles ikke vet hvem som drepte Kevin Hjalmarsso­n. Hva skjer når en av fangene i Orange Is the New Black får tak i en pistol? Fengselsop­prør, bananskall­humor og politisk gravalvor i 72 timer. Et godt grep er at handlingen i de 13 episodene strekker seg over bare 72 timer, og gir sesongen et mer hektisk preg enn før.

Kritikken av det amerikansk­e fengselssy­stemet blir tydeligere og mer treffsikke­r her, spesielt når Taystees følelsesla­dde monologer om at fangene bare vil bli behandlet litt bedre får god plass mellom kranglinge­n og morsomhete­ne. Orange Is the New Black treffer bedre enn tidligere når serien vil vaere seriøs. Aller siste episode av Skam etterlater oss med en stor sorg, et sårt savn og sug etter mer. Det kunne ikke vaert bedre. For kjaerlighe­ten og vennskapen­e som Skam-gjengen opplever nå er ikke varige bindinger. Det er ikke engang varige relasjoner. Men det skaper derimot udødelige minner.

Det er nemlig ikke livshistor­iene til Skamgjenge­n denne serien har handlet om. Det er de små og store øyeblikken­e i hverdagen, hvor livet deres har startet overgangen fra ungdom til voksen, vi har tatt del i.

Fra en tid som setter spor etter seg i alle mennesker. Dype vennskap, den første store kjaerlighe­ten, det å finne seg selv, er noe vi alle har opplevd i større eller mindre grad – og det er derfor vi elsker Skam så høyt.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Fargo-serien har på tre sesonger blitt serieverde­ns svar på AC/DC. Riffene er ganske like, men best i bransjen.
FOTO: HBO NORDIC Fargo-serien har på tre sesonger blitt serieverde­ns svar på AC/DC. Riffene er ganske like, men best i bransjen.
 ?? FOTO: NRK ?? Forholdet mellom Yosef og Sana er sentralt i aller siste sesong av Skam, én av årets beste TV-serier.
FOTO: NRK Forholdet mellom Yosef og Sana er sentralt i aller siste sesong av Skam, én av årets beste TV-serier.
 ?? FOTO: JOJO/WHILDEN ?? Scene fra luftegårde­n i Orange Is the New Black.
FOTO: JOJO/WHILDEN Scene fra luftegårde­n i Orange Is the New Black.
 ?? EVAN AGOSTINI / TT / NTB SCANPIX
FOTO: ?? Ansari-familien i Master Of None.
EVAN AGOSTINI / TT / NTB SCANPIX FOTO: Ansari-familien i Master Of None.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway