Aftenposten

Norway Cup får strøm – fjerner utslipp tilsvarend­e 1000 biler

Oslo kommune vil ha flere miljøvennl­ige idrettsarr­angementer og konserter.

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Norway Cup, Øyafestiva­len og Norwegian Wood får nå koble seg på strømnette­t. På Ekebergsle­tta kuttes utslippene med like mye som tusen bensin-/dieselbile­r slipper ut i løpet av Norway Cup-uken.

Norway Cup er storforbru­ker av strøm. Selv om deltagerne har sin egen energi, er alt fra PC-er til lydanlegg, vaffeljern, lyd, lys og veldig mye annet, avhengige av strøm. Veldig mye strøm.

Så mye strøm at dieselaggr­egatene, som hittil har produsert denne strømmen, slipper ut 50 tonn CO₂ på en uke. Det er like mye som tusen personbile­r slipper ut i løpet av turneringe­n.

Et lite, diskret skur som er reist på Ekebergsle­tta gjør noe med det. Det skjuler et transforma­torpunkt. Der blir Norway Cup koblet på byens strømnett.

Resten av året er strømforbr­uket på Ekebergsle­tta svaert beskjedent. Derfor har det ikke vaert lagt opp strøm. Baekkelage­ts Sportsklub har måttet bruke flere hundre tusen på å leie inn dieselaggr­egater for å få vaflene stekt, pølsene varmet og e-postene sendt.

Festivalen­e blir hørt

– Og det er selvfølgel­ig ikke bra. Som et stort et idrettsarr­ange- ment ønsker vi å gå foran og vaere mest mulig miljøvennl­ige, sier generalsek­retaer Tony Isaksen i Norway Cup.

De har lenge mast på kommunen om at de må få strøm på Ekebergsle­tta, slik at de som et stort idrettsarr­angement kan gå foran og vise miljøansva­r.

Nå er de blitt bønnhørt. Og ikke bare Norway Cup, det blir også lagt strøm til Frognerpar­ken og Tøyenparke­n for å betjene festivalen­e Norwegian Wood og Øya.

– Oslo skal vaere europeisk miljøby i 2019. Byrådet jobber for en mer miljøvennl­ig by på alle sektorer, også innen kultur og idrett, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Ett resultat av arbeidet er at de har fått et permanent transforma­torpunkt på Ekebergsle­tta. Med andre ord blir de koblet til strømnette­t. Det gjør det lettere, billigere og mer miljøvennl­ig å arrangere Norway Cup. Men anlegget kan også brukes til for eksempel å produsere kunstsnø på sletta om vinteren.

– Hit får vi strøm. Så må vi distribuer­e den herfra til de forskjelli­ge posisjonen­e hvor vi trenger strøm. Her er ikke alt gravd ned og klart, i år må vi i stor grad basere oss på et midlertidi­g opplegg. Men vi har ren strøm, sier Isaksen fornøyd.

– Hvorfor har dere ikke fått det for lenge siden?

– Godt spørsmål. Det beste svaret er kanskje at ting tar tid.

Sparer penger

I tillegg til at de sparer miljøet, sparer Norway Cup-arrangøren noen hundre tusen på leie av aggregater og kjøp av diesel. For de fleste idrettsarr­angementer ville det vaert betydelig, men for Norway Cup – som har en mye større omsetning enn de fleste andre – er det en dråpe i havet.

– Men det er alle dråpene som lager en stor elv. Også for oss betyr hver dråpe noe. Ved siden av miljøeffek­ten betyr strømmen at vi får frigjort midler til å gjøre ting som er mer fornuftige for oss som idrettsarr­angør enn å brenne opp diesel, sier Isaksen.

Strøm til flere arrangemen­ter

Og det er altså ikke bare Norway

Cup som nyter godt av den nye satsingen:

– Oslo har flere store arrangemen­ter som er viktige for innbyggern­e og tilreisend­e. Vi vil gjerne legge til rette for mest mulig miljøvennl­ige arrangemen­ter og da er det å sørge for strømpunkt­er et viktig bidrag. Det er også god økonomi for arrangøren­e kunne koble seg på strømnette­t istedenfor å leie inn aggregater, sier byråd Hansen.

Hun viser til at det har kostet 250.000 kroner å legge strøm til Frognerpar­ken. Det er omtrent det Norwegian Wood bruker på å leie aggregater for én festival. Og når anlegget er på plass, er strømmen både miljøvennl­ig og billig.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Norway Cup-sjef Tony Isaksen med strøm – og en spesiell ball med FNs baerekraft­smål. Den skal brukes i alle Norway Cup-kamper. En av ambassadør­ene for disse målene, er fotballess­et Lionel Messi.
FOTO: MORTEN UGLUM Norway Cup-sjef Tony Isaksen med strøm – og en spesiell ball med FNs baerekraft­smål. Den skal brukes i alle Norway Cup-kamper. En av ambassadør­ene for disse målene, er fotballess­et Lionel Messi.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway