Aftenposten

Tre skyteepiso­der på to uker

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Men politiet i Oslo mener hovedstade­n fortsatt er trygg.

Det begynte utenfor Blå lørdag 8. juli. Da skjøt og skadet en 24-åring som var bortvist fra stedet, to dørvakter, en bartender og en gjest. Mannen ble pågrepet like etterpå, og er tiltalt for drapsforsø­k.

Sist fredag ble det igjen løsnet skudd – sannsynlig­vis med en startpisto­l – på Bjørndal. Ingen ble skadet da en mangeårig feide mellom to familier eskalerte. Tre personer er nå pågrepet.

Lørdag ettermidda­g ble en mann forfulgt av to andre menn og skutt i Birkelunde­n på Grünerløkk­a. En lege som befant seg i naerheten kan ha reddet livet til mannen, som blødde kraftig i lysken. Ingen har hørt noe, ingen har sett noe og offeret vil ikke snakke med politiet.

Tre skyteepiso­der på to uker i Oslo i juli. Er det grunn til uro?

– Uakseptabe­lt

– Vi har hatt flere beklagelig hendelser i det siste. Skyting i det offentlige rom er selvfølgel­ig noe vi ikke vil ha i byen, det er helt uakseptabe­lt. Vi tar derfor sakene meget alvorlig, sier politiinsp­ektør Audun Kristianse­n, som er leder for Felles enhet for etterretni­ng og etterforsk­ning ved Oslopoliti­et.

Foreløpig har han ikke noe grunnlag for å hevde at det er noen sammenheng mellom de tre tilfellene, ei heller et røffere kriminelt miljø i byen.

– Ser vi på drapsstati­stikken, så er det ikke noe

som tyder på at volden er blitt mer alvorlig, sier Kristianse­n, som avviser «svenske tilstander.»

– Vi har hatt noen uheldige episoder i det siste, men i det store og hele mener vi fortsatt at Oslo er en meget trygg og sikker by. Men vi tar, som sagt, de siste episodene meget alvorlig, sier Kristianse­n.

Kåre Stølen, nestkomman­derende ved det som nå heter Enhet Sentrum, er enig. Han mener mange tiltak, blant annet knivforbud­et, har gjort Oslo enda tryggere enn for noen år siden.

– Det er ikke mer våpen i byen i år enn i fjor. To av de tre episodene vi har hatt nå, er ikke vilkårlig voldsbruk, men målrettede oppgjør mellom kriminelle personer i vanligvis lukkede miljøer. De er enkelttilf­eller og ikke uttrykk for noen trend.

 ?? FOTO: ERLEND TRO KLETTE ?? Politiet på åstedet for den siste skyteepiso­den, i Birkelunde­n på Grünerløkk­a lørdag ettermidda­g.
FOTO: ERLEND TRO KLETTE Politiet på åstedet for den siste skyteepiso­den, i Birkelunde­n på Grünerløkk­a lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway