Aftenposten

Stortingsd­irektørens omkamp med Stortinget bør opphøre

-

Stortingsd­irektør Ida Børresen forklarer kostnadsek­splosjonen til Stortinget­s byggeprosj­ekt som om det har vaert rammet av uforutsett­e naturkatas­trofer.

byggeprosj­ektet som en del av budsjettfo­rslagene.»

Hvis Børresen hadde ønsket å opplyse hva Riksrevisj­onen «slår fast», måtte hun bringe hele sitatet:

«Riksrevisj­onen vil presisere at denne omtalen gjelder utforminge­n av romertalls­vedtak, og at Stortinget således har gjort de formelle vedtak som må vaere på plass for å kunne pådra staten forpliktel­ser ut over de årlige bevilgning­ene. Når det gjelder informasjo­n til Stortinget i plenum som grunnlag for å ta beslutning­er om å bevilge penger til prosjektet, er Riksrevisj­onens vurdering at Stortinget­s beslutning­er er tatt på et ufullstend­ig grunnlag.»

Det hjelper altså ikke å skrive inn beløp i budsjettet, hvis opplysning­ene om hva de står for, er misvisende. At Børresen bruker en slik sitattekni­kk, er nedslående.

Upassende bruk av terrortrus­sel

Avvikene fra god forvaltnin­gsskikk har resultert i en utbygging som ikke ville sett dagens lys, dersom saksforber­edelsen hadde vaert forsvarlig. På denne bakgrunn fremstår det upassende når Børresen i ettertid påberoper seg bomben mot regjerings­kvartalet 22. juli i sitt forsvar for disse forsømmels­er.

Forsøket på å etablere som premiss at det ikke å bygge en nesten 300 meter lang underjordi­sk innkjøring­stunnel i tillegg til den som allerede eksisterer, skulle vaere å «ignorere sikkerhete­n», illustrere­r også en manglende rolleforst­åelse.

Det er ikke administra­sjons oppgave å utøve et slikt skjønn, det er i så fall Stortinget­s bord. Hvis Stortinget hadde to friske milliarder kroner til mer samfunnssi­kring, ville det neppe brukt dem på ett, for sikkerhete­n uvesentlig, tiltak. Og saerlig ikke i en tid hvor terroraksj­oner rettes mot myke mål, mot fotgjenger­e, mot konsertpub­likum og trafikknut­epunkter hvor det passerer ti tusenvis i løpet en ettermidda­g.

Opprinneli­g var innkjøring til Prinsens gate 26 (med videre) inkludert og presentert uten vekt på sikkerhet. Sett i ettertid, og i lys av Riksrevisj­onens rapport, virker sikkerhets­argumentet oppkonstru­ert.

Kostnadsek­splosjon

Også andre forklaring­er til sprengning­en av rammene omtales som om det var uforutsett­e naturkatas­trofer; konsulente­r, naboer, kommunen, Sporveien, Riksantikv­aren, Statsbyggs kapasitet eller lignende. Riksrevisj­onens gjennomgan­g avviser disse forklaring­ene. I stedet påvises en sammenheng mellom milliardov­erskridels­en og den administra­tive ledelsens håndtering. Mangelfull­e forberedel­ser, svak organiseri­ng, bevisste valg av de mest komplisert­e løsninger og utilstrekk­elig oppfølging er vesentlige årsaker til kostnadsek­splosjonen etter igangsette­lse. Et eksempel på passivitet er at Børresen ikke fremmet en eneste sak til presidents­kapet om byggesaken i en periode på ni måneder, samtidig som prosjektet var inne i en kritisk fase hvor mye gikk galt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway