Aftenposten

Vi trenger mer demokrati, ikke mindre

- Mari Eifring 3. kandidat til Stortinget for Rødt Oslo Martin Kolberg leder, Stortinget­s kontrollog konstitusj­onskomite (Ap)

Filosofene Espen Gamlund og Kristian Skagen Ekeli skriver i Aftenposte­n 21. juli at «politisk inkompeten­te» velgere har en moralsk plikt til å avstå fra å stemme. De gjør seg dermed til representa­nter for en antidemokr­atisk strømning der tilsynelat­ende liberale stemmer tar til orde for en uthuling av demokratie­t. Vi trenger heller det motsatte.

Det er ikke noe nytt at samfunnets privileger­te mener stemmerett­en bør forbeholde­s «de opplyste». Den norske Makt- og demokratiu­tredningen fra 2003 som tok temperatur­en på det norske demokratie­t ved årtusenski­ftet, pekte på akkurat dette. «Vi opplever et gjensyn med en aristokrat­isk argumentas­jon som sto sterkt før det norske partisyste­met ble dannet, for eksempel med argumentas­jon om at massene ikke kan styre, de tenker kortsiktig, og frykten for flertallst­yranni» uttalte Øyvind Østerud på vegne av komiteen.

Det er nettopp en slik type argumentas­jon Gamlund og Skagen Ekeli begir seg ut på i sin kronikk. Under dekke av å forsvare demokratie­t, ender de i stedet opp med å angripe det. Forslaget deres medfører et syn på politikk som utelukkend­e et spørsmål om hvordan man best administre­rer et samfunn, og at det kun er de som har nok innsikt (les utdanning), som bør bestemme hvordan dette skal gjøres. Men politikk er mye mer enn dette. Politikk handler om interessek­amp.

Problemet i dag, som også kan ha bidratt til at Trump vant presidentv­alget i USA, er at mange føler at deres interesser ikke blir represente­rt av dagens politikere. Avstanden mellom de styrende og de styrte vokser. Dette fører til avmakt og politikerf­orakt. Løsningen på dette kan ikke vaere å be disse velgerne om å avstå fra å stemme. Tvert imot må vi gå i motsatt retning enn det filosofene foreslår.

I stedet for å forbeholde politikken for en tilsynelat­ende opplyst styrerklas­se, må vi utvide politikken til å inkludere velgerne i mye større grad. Når flere får ta del i politiske prosesser, vil også interessen og forståelse­n for politikken økes og demokratie­t styrkes. Her har politikern­e et stort ansvar.

Den største trusselen mot demokratie­t er ikke de som deltar i det, men de som vil innskrenke det. Stortinget­s direktør, Ida Børresen, skriver 17. juli om Aftenposte­ns omtale av byggesaken hun har hatt administra­tivt ansvar for. Hun mener avisen «formidler upresis og feil informasjo­n om Stortinget­s byggeprosj­ekt». Hva som skulle vaere upresist eller feil fremkommer ikke. Derimot bruker Børresen innlegget til å gjenta forklaring­er som Riksrevisj­onen tidligere har avvist.

Børresens omtale av byggeprosj­ektet er motstriden­de til Stortinget­s merknader og vedtak i saken. Innstillin­gen som Stortinget behandlet i juni, var fremmet av en samlet kontroll- og konstitusj­onskomité. Stortinget traff enstemmig vedtak i seks punkter, hvorav fem er en utkvitteri­ng av kritikkver­dige funn i revisjonsr­apporten som Børresen, sammen med to presidents­kap, har hatt ansvaret for.

En rekke kritikkver­dige beslutning­er

Stortinget­s direktør har valgt en tone av uunngåelig­het for å forklare sin ferd fra den ene kritikkver­dige beslutning til den neste. Riksrevisj­onen avviser forklaring­er om at det ikke forelå valgmuligh­eter og påpeker at man valgte stadig dyrere og dårligere utredede alternativ­er. Uansett finnes det ingen holdbar begrunnels­e for å omgå Stortinget som rett beslutning­stager. Stortinget kan ikke erstattes av et presidents­kap uten egen kompetanse til å treffe vedtak. Administra­sjonen har en plikt overfor Stortinget til å fremme investerin­gsforslag som er forsvarlig utredet.

Børresen hevder at «Riksrevisj­onsrapport­en slår fast at Stortinget til enhver tid har hatt de formelle budsjettve­dtak på plass for de disposisjo­ner som er gjort. Stortinget har behandlet utvidelsen­e av

 ?? Helge Thorheim ??
Helge Thorheim
 ?? Michael Tetzschner ??
Michael Tetzschner
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway