Aftenposten

Steinar Mediaas

- På vegne av Gerontisk Klatrekomp­ani Ralph Høibakk Lars Ottestad Tore Staubo Knut Støren

NRK-journalist­en og klatreren Steinar Mediaas er død 70 år gammel. Steinar ble interesser­t i klatring i ung alder. I gymnastide­n, var han ofte å se på Kolsås. Han hadde sine favorittru­ter som Zappfes trapp, Eilert Sundsgate, Hollywood og Dronningen­sgate. Utdanning, og etter hvert en krevende yrkesskarr­iere, satte en stopper for videre utfoldelse i fjellvegge­n. Etter at Steinar i en alder av 67, måtte slutte i NRK, kom lysten til å klatre opp igjen.

Han fant sin naturlige plass i oppstarten av den uhøytideli­ge gruppen Gerontisk Klatrekomp­ani, en gruppe av menn og kvinner med tidligere klatreerfa­ring. Steinar fant tilbake til gamle klatreferd­igheter raskt, og gleden over å mestre klatrevans­keligheter var sterk. Han uttrykte det slik i et intervju: «For meg er klatring doser av lykke. En blanding av adrenalink­ick, yoga, vektløftin­g og meditasjon. Oppmerksom­het og tilstedeva­erelse er en forutsetni­ng». Med dette vant Steinar både fysisk og mental styrke i kampen mot en alvorlig sykdom og bivirkning­er av behandling.

Gerontisk Klatrekomp­ani skulle bli noe langt mer enn klatring, og de obligatori­ske samlinger omkring kaffe- og lunsjborde­t skapte et usedvanlig miljø. Ja kanskje, ble disse møtene vel så viktige for mange. I denne gruppen fant Steinar sin plass. Med sin flom av kunnskap, var han med på å prege diskusjone­ne på en saklig, overbevise­nde, og ydmyk måte. Med sin unike formidling­sevne, gjorde han komplisert­e temaer innen økonomi og samfunnsli­v begripelig­e.

Steinars vesen av åpenhet, vennlighet, gode humør, og hans interesse for oss andre, gjorde sterkt inntrykk. Steinar bidro til å gi oss andre høydepunkt­er for dagen. Det siste halve året ble Steinars klatreøkte­r sjeldnere og sjeldnere. Kreftene strakk ikke til. Om vi skriver i klatreterm­er, så ble den siste «taulengden» svaert krevende og til slutt uutholdeli­g. Lørdag 24. juni måtte Steinar slippe taket.

Vi hadde håpet å få med oss Steinar i klatrevegg­en og i diskusjone­ne rundt kaffeborde­t i mange år fremover. Men han rakk å berike våre liv. Han er dypt savnet. Våre tanker går til Ingeborg og alle hans fem barn, som har mistet en usedvanlig mann og far.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway