Aftenposten

Ny jernbanetr­asé i Moss til 9 milliarder

Ny stasjon og jernbanetr­asé i Moss vil kreve at et av byens eldste strøk rives. Bystyrefle­rtallet ønsker ikke å utrede noe alternativ.

- CHRISTIAN SØRGJERD SVEINUNG BERG BENTZRØD EIRIK HUSØY

Bystyrefle­rtallet og staten ønsker ikke å utrede noe alternativ.

Midt i Moss står de gamle trehusene på rekke og rad. Mange over hundre år gamle, flere fra 1800-tallet. Området kalles Nyqistbyen. Kvartalene vokste frem da jernbanen kom til Moss for snart 140 år siden.

Nå skal alt rives.

Bystyret har vedtatt å bygge ny jernbanest­asjon her, noen steinkast fra den gamle. Planen er godkjent av Bane Nor, finansieri­ng på plass. Til høsten starter arbeidet. Anslått kostnad for ny stasjon og jernbane i tunnel under byen, i stedet for dagens åpne trasé, er 8,9 milliarder kroner.

Ikke alle ønsker det i småbyen.

Ønsker seg et alternativ

– Det vi ber om, er at det utredes et alternativ. I andre byer har man utredet ulike løsninger, som man deretter velger mellom. Det er aldri blitt gjort i Moss, sier Jonathan Parker.

Han er arkitekt og en av de lokale ildsjelene som har kastet seg inn i striden. For ham er valget enkelt. Forrige gang staten bygget jernbane, ble den liggende i samme trasé i langt over 100 år. Kanskje skal den ligge like lenge nå. Da spiller noen måneder ekstra en ubetydelig rolle. I tillegg skal Veivesenet om få år bygge ny riksvei til fergekaien i sentrum, rett ved stasjonen. Men prosjekten­e er ikke planlagt i sammenheng.

– De bruker nesten 10 milliarder på en løsning som knapt er bedre enn dagens, mener Parker.

Parker og hans støttespil­lere vil utrede en alternativ trasé, hvor stasjonen sprenges ut i fjell, nesten midt i byen. Mens Parker forteller og forklarer, rusler en ansatt fra Bane Nor forbi i gul refleksves­t. Han er på jobb for å fotografer­e husene som snart forsvinner.

Aksjoniste­ne lener seg på vurderinge­r gjort av det lille utrednings­selskapet Norsk Bane AS. De mener, basert på tilgjengel­ige data om grunnforho­ld, at en stasjon i fjell er fullt mulig – og også billigere.

 ??  ??
 ??  ?? I gågaten i Moss har Bane Nor og kommunen åpnet et kontor for å vise frem alle planene for alt som skal skje i byen. Ordfører Tage Pettersen i Moss (H) studerer midtpunkte­t, den store bymodellen.
I gågaten i Moss har Bane Nor og kommunen åpnet et kontor for å vise frem alle planene for alt som skal skje i byen. Ordfører Tage Pettersen i Moss (H) studerer midtpunkte­t, den store bymodellen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway