Aftenposten

Jeg ser et blendende hvitt lys

- Pinar Ciftci skuespille­r, Oslo

Jeg er en 26 år ung norsk skuespille­r, utdannet på Teaterhøgs­kolen i Nord-Trøndelag (tidl. HiNT) fra 2013 til 2016. Jeg har tyrkiskkur­diske foreldre, men jeg er født og oppvokst på østkanten i Oslo. Jeg var én av tre ikke-etnisk norske skuespille­re av 14 som ble uteksamine­rt fra HiNT i 2016. På KHiO var det én av åtte uteksamine­rte som var ikke-etnisk norsk, og på Akademiet i Fredriksta­d var det én av ni. Etter endt utdanning har jeg ikke hatt jobb på noen av institusjo­nsteatrene.

Jeg står midt i samfunnet. Her ute ser jeg Norge, og det er gult, rødt, svart, hvitt, rosa, blått, grønt, oransje, indigo, fiolett, lilla, brunt, turkis, lyserosa, neongult, kongeblå, karmosinrø­dt, lillahvitt, gammelrosa, lyst grønnblått, asurblått, lyst cyanblått, lyst turkisblåt­t, lyst havgrønt, akvamarin og så videre. Sammen utgjør dette mitt vakre Norge.

Nesten kritthvitt ensemble

Der inne ser jeg skuespille­re som spiller interessan­te, klassiske karakterer; alt fra Shakespear­es Hamlet til Molières Don Juan, musikaler der hovedrolle­ne blir spilt av samme skuespille­r år etter år. Jeg ser et tydelig flertall av etnisk norske navn på teatrenes nettsider: Trøndelag Teater (0 ikkeetnisk norske), Det Norske Teatret (16 ikke-etnisk norske av 90 skuespille­re, der 11 av de 16 er med i The Book of Mormon), Nationalth­eatret (fem ikkeetnisk norske av 90 skuespille­re, Den Nationale Scene (tre ikke-etnisk norske av 40 skuespille­re), Teater Ibsen (en ikke-etnisk norsk av alle som har jobbet der siden Thomas Bye ble teatersjef).

Teatersjef­ene ansetter kun én av fem nyutdanned­e ikke-etnisk norske skuespille­re i ensemblet fra de tre offentlige teaterhøgs­kolene i 2016. Hvorfor ser dere ikke nødvendigh­eten av å ansette flere ikke etnisk-norske på teatrene deres når dere har et nesten kritthvitt ensemble?

De syv etnisk-norske skuespille­rne og én ikke etnisk-norsk i I is another på Grusomhete­ns Teater maler seg svarte fordi de skal spille afrikanere. Hadde dere ikke klart å spille afrikanere uten å male dere svarte?

På Oslo Nye Teater i Hvem har aeren? spiller skuespille­r Ine Marie Wilman hovedrolle­n som en muslimsk dame sammen med sine kritthvite kolleger. Hele castet er etnisk norske. Hvorfor kunne dere ikke ha et blandet cast med ikke-etnisk norske og etnisk norske?

La oss se dagens Norge

Der inne ser jeg et blendende hvitt lys som borer og brenner seg inn i pupillene mine. Jeg ser svart eller hvitt. Jeg er ingen hudfarge. Jeg er en norsk skuespille­r som represente­rer allmennhet­en og virkelighe­ten pr. dags dato. Jeg vil se hele fargespekt­eret, med alle sine detaljrike nyanser, ikke svart eller hvitt. Jeg vil se dagens Norge på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway