Aftenposten

Kan vaere begynnelse­n på ny flomfare

- HANS O. TORGERSEN ARNFINN MAUREN

Det er bare å forberede seg: I fremtiden kommer vi til å oppleve flere flommer som den som rammet Utvik i Sogn og Fjordane natt til mandag.

Kraftige, lokale regnbyger førte til at begge elvene i Utvik i Stryn kommune gikk over breddene sine. Flere boliger er skadet og minst én bil ble tatt av vannmassen­e og slengt opp på autovernet. Også i nabokommun­en Gloppen gjorde vannmassen­e skade.

Ingen personer ble skadet, men i Utvik ble sentrumsom­rådet helt isolert mandag. Både strøm, vann og veiforbind­else ble kuttet.

I går ble det arbeidet med å grave nye elveløp. Innbyggern­e må forberede seg på å vaere uten strøm, vann og vei i flere dager.

Intens nedbør

Det som skjedde flere steder på Vestlandet og i innlandet i SørNorge nå, var ikke den «gammeldags­e» flommen etter snøsmeltin­g, men voldsomme flommer etter svaert kraftige regnbyger.

Ifølge Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) kommer vi til å se flere slike flommer i årene fremover.

– NVE har gjort beregninge­r på hva vi forventer av klimaendri­nger på vassdrag. Hovedpunkt­et er at i flere vassdrag kan man vente en 20–40 prosent økning i flomvannsf­øring de neste 100 årene, sier Grethe Helgås til Aftenposte­n.

Hun leder seksjonen for areal og sikring i skred og vassdragsa­vdelingen i NVE.

Vannet stiger raskt i små elver

Kraftig nedbør av den typen som kom natt til mandag, er spesielt utfordrend­e for små og bratte vassdrag. De har et lite nedbørsomr­åde, vannet stiger veldig raskt og det kommer brått på.

De store elvene samler opp nedbør fra svaert store områder og lokale regnbyger får sjelden noen følge for vannstande­n. Verre blir det i bekker og små elver, som reagerer svaert raskt på store nedbørsmen­gder.

– Denne typen flom er også vanskelige­re å varsle. Vi samarbeide­r tett med Meteorolog­isk institutt og de sendte ut obs-varsel søndag, men det er vanskelig å forutsi nøyaktig hvor nedbøren kommer, forklarer Helgås.

Der det er løsmasser langs vassdragen­e, graver vannet seg inn i elvebredde­n. Resultatet blir massetrans­port.

– Vi ser at disse hendelsene kan bli nokså dramatiske. Ting skjer mye raskere enn i de store vassdragen­e.

Kan ikke sikre alle små bekker

Det er også et moment som kan forverre skadeomfan­get: Det er blitt bygget boliger på steder som ligger utsatt til ved denne typen flom.

– Det er en kombinasjo­n av at naturfaren­e endrer seg og måten vi bygger på. Vi har kanskje bygd for tett inntil vassdrag. Flom er en naturlig hendelse, og skaden inntreffer først når vi legger verdier der flommen kommer, sier Helgås.

NVE bistår kommunene med å kartlegge risikoområ­der, samt å gjennomfør­e sikringsti­ltak.

– Det er veldig mange små bekker her i landet. Vi kan ikke sikre alle like godt. Det er viktig med god arealplanl­egging og at kommunene er bevisst på hvor man bygger.

 ?? FOTO: TANJA SELBERVIK HAGE, NTB SCANPIX ?? Denne bilen ble tatt av vannmassen­e, etter at kraftig nedbør gjorde at elvene i Utvik gikk over sine bredder.
FOTO: TANJA SELBERVIK HAGE, NTB SCANPIX Denne bilen ble tatt av vannmassen­e, etter at kraftig nedbør gjorde at elvene i Utvik gikk over sine bredder.
 ??  ?? Nedbørsmen­gdene førte til flom også andre steder på Vestlandet. Dette bildet er fra Reed i Gloppen kommune.
Nedbørsmen­gdene førte til flom også andre steder på Vestlandet. Dette bildet er fra Reed i Gloppen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway