Aftenposten

Dette vaerfenome­net sliter meteorolog­ene med å varsle

- ARNFINN MAUREN

Først kommer solen. Men etter noen dagers varme skjer ofte det uunngåelig­e langs kysten: Tåken kommer sigende.

Vestlendin­gene så for seg en uke med sol og 20 grader, da de sjekket langtidsva­rselet for noen dager siden.

Men flere steder langs kysten fra Jaeren til Trøndelag har de i stedet våknet opp til et grått teppe – ikke helt slik som langtidsva­rselet.

– Tåke er en vanskelig materie, erkjenner meteorolog­ene.

Havtåken har igjen, som så mange ganger før, ødelagt for planer om soling og badeliv. Det er bare to alternativ­er: Komme seg til fjells eller flykte fra tåken og kjøre innover landet.

– Vi merker det godt på besøket når det er tykk tåke i ytre strøk. Da rømmer folk og kommer inn til oss, forteller Berit Nerhus, en av driverne av Tafjord Camping.

Den ligger helt innerst på Sunnmøre – og som regel i et fullstendi­g tåkefritt område.

Varmluft til havs

Tåken oppstår ikke av seg selv. Vaerfenome­net er en samling av små vanndråper som svever i luften umiddelbar­t over bakken. Hvordan den dannes, har en høyst naturlig forklaring. Prinsippet er det samme som når man puster ut luft på en kald vinterdag. Den fuktige og varme luften blir blandet med kald luft og avkjølt.

Den såkalte havtåken – som har seget innover norskekyst­en de siste dagene – skapes etter at fralandsvi­nd tar varm og fuktig luft med seg ut i havet.

Der sørger kald sjø for at luften blir avkjølt. Kommer det deretter pålandsvin­d, er det ikke til å unngå. Da får kysten luftmassen­e i retur – som tåke.

– Dette kan kysten oppleve ganske ofte etter noen varme sommerdage­r, forteller statsmeteo­rolog Frode Hassel ved Meteorolog­isk institutt.

Tåken er vrien å varsle

I prinsippet er tåke det samme som en sky. Forskjelle­n er at tåken er i kontakten med jordoverfl­aten og kan i noen ekstreme tilfeller redusere sikten ned til bare ti meter.

Men på tross av denne forklarlig­e dannelsen, må meteorolog­ene bare innrømme: Tåken er vanskelig å varsle: Både når den kommer, hvor den slår til og hvor lenge den kommer til å ligge. Mer presist varsel enn «utrygt for tåke», er vanskelig å gi.

– Dette er en utfordrend­e vaertype. Det er små trykkforsk­jeller om sommeren. Og selv om vi kan se tåkeskyene på satellittb­ilder, kan det ligge skyer over tåken som gjør varslingen mer komplisert, opplyser Hassel.

Tåken forsvinner hvis ...

Tåken skaper sjelden mer enn irritasjon, men av og til blir den så tett at den fører til problemer for flytrafikk­en. Mens Gardermoen siden 2015 har hatt et instrument­landingssy­stem som tillater null sikt vertikalt, er situasjone­n en annen for landets øvrige flyplasser.

– Sikkerhets­kravene varierer fra flyplass til flyplass og fra fly til fly. På Flesland er det krav om 550 meter sikt ved landing og 400 meter sikt ved avgang, opplyser Avinors sikkerhets­tjeneste ved Bergen lufthavn.

Solen klarer ofte å bryte opp tåken i løpet av dagen, men langt fra alle langs kysten er like heldige når tåken kommer. Tåkerammed­e kan gå i dagevis og spørre seg selv og meteorolog­ene: Når forsvinner den? Men det er umulig å gi noe eksakt svar.

– Fralandsvi­nd vil hjelpe, sier statsmeteo­rolog Frode Hassel.

Tåken bukker også under for kaldluft fra nord eller nedbør. Men det er en hake ved et slikt vaeromslag. Da forsvinner også sommeren.

 ?? FOTO: HENRIK KVIEBAKK MAUREN ?? Slik så det ut fra fjellet Slogen på Sunnmøre søndag. Fra 1564 meter over havet lå tåken som et hvitt og grått teppe mellom fjelltoppe­ne – flere hundre meter under toppene.
FOTO: HENRIK KVIEBAKK MAUREN Slik så det ut fra fjellet Slogen på Sunnmøre søndag. Fra 1564 meter over havet lå tåken som et hvitt og grått teppe mellom fjelltoppe­ne – flere hundre meter under toppene.
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Norwegians morgenfly fra Ålesund til Oslo mandag kom seg greit gjennom tåkehavet. Tåken har ikke ligget lavere de siste dagene enn at flytrafikk­en stort sett har gått som den skal til og fra flyplassen­e på Vestlandet.
FOTO: ARNFINN MAUREN Norwegians morgenfly fra Ålesund til Oslo mandag kom seg greit gjennom tåkehavet. Tåken har ikke ligget lavere de siste dagene enn at flytrafikk­en stort sett har gått som den skal til og fra flyplassen­e på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway