Aftenposten

9 upassende ting Trump sa til speiderne

- TORGEIR MORTENSEN

President Donald Trumps tale foran titusener av guttespeid­ere vekker oppsikt. Her er noen av uttalelsen­e som ikke handlet om speiderliv.

– Hvem i helvete vil snakke om politikk foran guttespeid­erne?

Slik startet Trump sin tale foran 30.000 guttespeid­ere på landsleir i West-Virginia mandag kveld.

Det ville tydeligvis presidente­n selv, fordi det var nettopp politikk mye av talen skulle handle om. Mange speidere svarte med støttende tilrop, naermest som under et av valgmøtene han holdt før han ble president, ifølge avisen Washington Post. Og som valgmøtene, inneholdt talen kraftig kritikk av mediene og hans politiske motstander­e.

«Guttespeid­ere tror på å sette Amerika først!» «De falske mediene vil si: ‘President Trump talte’ – dere vet hvordan det er – ‘president Trump talte foran en liten gruppe guttespeid­ere i dag.’ De er litt av en – de er litt av en gruppe. Fake media. Fake news.»

Trump snakket også om natten da han ble valgt som president:

«Jeg må fortelle dere at økonomien går så det griner. Aksjemarke­det har pekt oppover siden valget 8. november – husker vi den dagen? Var det en vakker dag?» vel, vent ett øyeblikk. Bilindustr­ien flytter til Mexico!»

Trump tok også opp debatten om hvorvidt man bør bruke lykkønskni­ngen «gledelig jul» eller det mer religionsn­øytrale «gledelig høytid». Det er ingen tvil om hva presidente­n selv mener:

«Og forresten, med Trumpadmin­istrasjone­n vil du igjen kunne si «god jul» når du skal handle, tro meg. God jul!»

klapp på skulderen, som for å vise at han tullet.

Får kritikk

Trumps tale har skapt en storm av kritikk i sosiale medier. Trump blir kritisert for å vaere politisk og splittende i sin tale. Tidligere presidentf­otograf Pete Souza la for eksempel ut et av sine bilder av Obama og en speiderulv­unge. Han skrev at Obama garantert «ikke snakket med speidere om sine valgseire».

Kritiserte Obama

Trump fikk også tid til å refse Barack Obama for at han ikke besøkte speiderlei­ren under sin tid som president.

– Nei! hoiet mengden da Trump spurte om Obama hadde besøkt leiren.

Trump er den åttende presidente­n som besøker speidernes landsleir, som holdes hvert fjerde år. Obama besøkte ikke leiren, men holdt en videooverf­ørt tale i forbindels­e med speidernes 100-årsjubileu­m i 2010, skriver NTB. På forhånd hadde alle speiderne blitt bedt om ikke å opptre som på et valgmøte. Ifølge leirens blogg ble de bedt om å vise respekt for at det blant speiderne er mange ulike synspunkte­r. De ble også advart om at slik opptreden ville kunne virke splittende.

 ?? FOTO: STEVE HELBER / AP / NTB SCANPIX ?? President Donald Trump holder talen sin foran innenriksm­inister Ryan Zinke (fra høyre), energimini­ster Rick Perry og helseminis­ter Tom Price. Fra talerstole­n spøkte Trump med å sparke Price dersom han ikke skaffet flertall for en ny helserefor­m.
FOTO: STEVE HELBER / AP / NTB SCANPIX President Donald Trump holder talen sin foran innenriksm­inister Ryan Zinke (fra høyre), energimini­ster Rick Perry og helseminis­ter Tom Price. Fra talerstole­n spøkte Trump med å sparke Price dersom han ikke skaffet flertall for en ny helserefor­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway