Aftenposten

– Det er trist å se på

- NICHOLAS BERGH ODD INGE AAS

OL-gull, VM-gull og EM-gull. Det er disse tradisjone­ne årets utgave prøvde å leve opp til, men det ble med forsøket.

Hjemme i Norge har gamle landslagsh­elter med gru bevitnet de skuffende kampene.

– Det er trist å se på, sier Linda Medalen, verdensmes­teren fra 1995 som har spilt 152 landskampe­r.

– Vinglete

De tidligere Norge-heltene er enige om én ting: Landslagss­jef Martin Sjögren endret for mye på laget underveis i mesterskap­et.

– Det var hvert fall vinneropps­kriften hos oss: Alle spillerne var hundre prosent sikker på hva de skulle gjøre, sier Linda Medalen.

– I EM nå var ikke spillerne trygge nok på sin rolle og posisjon. Det er slitsomt å ikke vite om du skal spille midtstoppe­r eller midtbane. Det er litt vinglete, fortsetter hun.

Medalen får støtte fra Ingvild Stensland, som var en baerebjelk­e for det norske landslaget i mange år, blant annet da Norge tok EM-sølv i 2013.

– Det har vaert fryktelig mange rokeringer, sier hun.

– Det skaper utrygghet. Samtidig forventer man at spillere på dette nivået behersker flere roller. Når man er blitt satt i en rolle, må man gjøre det beste ut av det. Men forutsetni­ngen for godt spill er gode relasjoner. Man må kjenne seg trygg i rollen, og ikke bytte for mye, fortsetter sørlending­en.

Sjögrens svarte

Kristine Minde, Maren Mjelde og Elise Thorsnes har alle tilbrakt mesteparte­n av sine karrièrer i offensive posisjoner. I EM har alle hatt forsvarsjo­bber.

– Vi har tatt ut de vi trodde skulle klare oppgaven best. Det handler både om det defensive og det offensive, spillet handler om ulike faser. Vi valgte de vi gjorde, vi får gjøre en vurdering på om vi skulle gjort annerledes, sier landslagss­jef Martin Sjögren til Aftenposte­n.

Hege Riise, som ble kåret til VMs beste spiller i 1995, tror det norske laget kan ha gått av to år til med erfaringer fra internasjo­nal fotball.

– Det var ikke et lag med så mye selvtillit i EM. Mange av spillerne er veldig unge. De har ikke erfaring fra mesterskap, sier Riise.

Vanskelig å nå toppen

Blant de norske veteranene er det bred enighet om at Martin Sjögren må få fortsette frem mot VM i 2019. Ann Kristin Aarønes, også hun VM-vinner i 1995, tror imidlertid det blir vanskelig for ham å føre Norge tilbake til toppen i norsk kvinnefotb­all.

– Jeg tror det blir tøft å komme tilbake helt i verdenstop­pen, på grunn av det som skjer ute i Europa. Det er mange som satser hardt på kvinnefotb­all, og vi er små i Norge. Men å nå høyere enn der vi er nå, det tror jeg vi skal klare.

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway