Aftenposten

Observator­ium på taket

Huseier, sivilarkit­ekt og kultur-minnerådgi­ver Jens Treider pusser nytt liv i praktbolig.

- EDEL BAKKEMOEN

Huseierens bestefar var så interesser­t i stjernehim­melen at han bygget observator­ium på loftet. Huset på Holtet fikk kuppelhue.

Observator­iet på Holtet ble dekorert med stjerneteg­n på innsiden i 1924, men malingen har flasset av i årenes løp.

Mye stjernestø­v er falt. Nå pusser konservato­rer nytt liv i dekorasjon­ene.

– Det var på høy tid å friske opp disse avbildning­ene om de ikke skulle gå tapt, sier huseier Jens Treider.

Huseieren er ekspert

Selve kobberkupp­elen – og pipene – på taket ble satt i stand av en mekaniker for et par år siden.

– Over et bolighus koker luften. Den bør vaere stille når man skal se på stjernehim­melen, så det er ikke optimalt å ha hjemmeobse­rvatorium, sier han.

Det regnes da også som en sjeldenhet. Huseieren er ekspert på området, om ikke innen astronomi, så innen arkitektur.

Sivilarkit­ekt og kulturminn­erådgiver Jens Treider var en hovedaktør bak restaureri­ngen av Observator­iet ved Solli plass i Oslo, som ble gjenåpnet i 2008. Praktbygni­ngen fra 1833 ble tegnet av arkitekt Christian Grosch.

Oppdaget et skjult rom

Da Treider undersøkte bygningen ved Solli plass på oppdrag fra Universite­tet i Oslo, oppdaget han et skjult rom. Det var toppen av rommet der professor Christophe­r Hansteen (1784–1873) hadde sin meridiansi­rkel. Med andre ord der Norges nullmeridi­an ble fastslått og Norge fikk sin posisjon på kartet.

– Observator­iet er noe av det heftigste Universite­tet har satt i gang. Professore­n gjorde mye annet vitenskape­lig arbeid i tillegg til å sette Norge på verdenskar­tet. Målingene som ble gjort i meridianro­mmet, kunne fortelle hvor Norge lå sammenlign­et med annet i verden, sier Treider.

Morfaren så stjerner inne og ute

– Bestefar, som bygget sitt observator­ium på loftet, var en glad amatør innen astronomi. Som tobakksfab­rikant tjente han mange penger, ga dem til mormor og ba henne om penger til tobakk, av alle ting, og til dette, forteller Treider.

Han tror at bestefaren fikk reklameteg­nere fra fabrikken til å dekorere det hele. Det er forskjelli­g stil på stjerneteg­nene i kuppelen og de humoristis­ke stjernetol­kningene nede i det lille rommet under.

– Vi må få stjernene til å glitre igjen! De ser ut til å vaere av bronse, og de har oksidert, sier teknisk konservato­r Anne Milnes.

Hun peker på motivet Melkeveien,hvor det strømmer stjerner ut fra et melkespann. Her har teamet hatt god nytte av assistent Krista Larsens erfaring med smykker.

Mellomkrig­sstil

– Det er typiske mellomkrig­stegninger etter stilen å dømme. Bilen røper årgangen. Antrekket også. Her ser vi en kvinne i Charleston­kjole og menn i dresser fra jobbetiden, sier malerikons­ervator Katrine Scharffenb­erg.

Konservato­rene synes det er morsomt å arbeide med slike tidstypisk­e uttrykk, som er av kulturhist­orisk verdi, om enn ikke høyverdig kunst.

– Dette er i kategorien som lett går tapt, slikt som er fort å male over. For eksempel når folk nå maler det meste hvitt. Eller grått. Mange vil spørre seg om dette kan regnes som kunst, og om det er bevaringsv­erdig, sier Anne Milnes.

Bevaringsv­erdig

– Det er flott at vi også får bevart kulturhist­oriske objekter som ikke er av stor kunstneris­k verdi. Utsmykning­er fra denne tiden er ofte visjonaere og humoristis­ke. Det vi ser her, er gjort av noen som har kost seg med arbeidet, og det er ikke et selvhøytid­elig verk. Bygningsin­tegrert kunst og dekor bringer en naer mennesker fra en annen tid, sier Anne Milnes.

– I mellomkrig­stiden var man mer opptatt av opplevelse­n av å gå inn i et rom. Mange synes ikke det som ble laget er så fint. Mye fra denne perioden er oversett. Det gir kanskje dårlige minner om vanskelige tider. Men kulturhist­orisk er det spennende, og det er fint at Norsk kulturminn­efond også støtter initiative­r som gjør det mulig for private å restaurere rariteter som dette, sier Katrine Scharffenb­erg.

Kulturminn­efond – støtte

I Treiders observator­ium var malingen i ferd med å flasse helt av. Han søkte Norsk kulturminn­efond om midler og er svaert glad for 65 000 kroner – litt under halvparten av hva den kostbare konserveri­ngen koster – i støtte.

– Har du selv brukt observator­iet?

– Ja, jeg har faktisk sett Venuspassa­sjen to ganger. Den neste blir lenge etter min tid på jorden. Planetene er fine å se, månen fantastisk. Nå er det blitt så lyst i Oslo at det forstyrrer opplevelse­n, men det er også hyggelig å komme over ledningska­oset i nabolaget og ta bilder av det vakre utsynet. Og nordlyset, sier Treider.

Han har bare brukt vanlig prismekikk­ert. Nå vil han spare til en ordentlig stjernekik­kert i messing.

– Jeg kjøpte en aldeles flott kikkert på Fretex for 150 kroner. Den er utmerket å søke med, og så kan man ta fininnstil­lingen på stjernekik­kert, sier han.

Kaldt på toppen

Om vinteren kan det vaere en halv centimeter rim inne i observator­iet. Det er ikke bare lett å male på kobberet. Det ble renset og påført blymønje, en blyholdig maling som fortsatt brukes som rustbeskyt­telse på stål.

– Alt her baerer preg av håndblande­t maling. Den kunnskapen er det få som behersker i dag. Etter den annen verdenskri­g kom industriel­t fremstilt maling. På 70-tallet forsvant de siste malerne som blandet selv. Nå er det en ny interesse for det, og vi håper å få slik kunnskap inn i malerfaget igjen, forteller konservato­rene.

– Er dette en vanskelig restaureri­ngsjobb?

– Det er faglig utfordrend­e med materialen­e her, med maleri på metall, som utsettes for temperatur­svingninge­r i gråsonene mellom ute og inne. Det har vaert godt håndverk når det har stått såpass bra i 93 år, sier Katrine Scharffenb­erg og Anne Milnes.

 ??  ?? Arkitekt Jens Treider gleder seg over at observator­iet på loftet blir satt i stand.
Arkitekt Jens Treider gleder seg over at observator­iet på loftet blir satt i stand.
 ?? ALLE FOTO: INGAR STORFJELL ?? Konservato­rene Anne Milnes (t.v.) og Katrine Scharffenb­erg fikser på reklameteg­nernes verk.
ALLE FOTO: INGAR STORFJELL Konservato­rene Anne Milnes (t.v.) og Katrine Scharffenb­erg fikser på reklameteg­nernes verk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway