Aftenposten

Folket fortjener et diskret og verdig minnested ved Oslo Domkirke

- Sverre Bøsei far til Monika Bøsei, «Mor Utøya» Per Arne Dahl

Mange søkte sist helg til Oslo sentrum og til Utøya. På Utøya er det i ferd med å vokse frem et minnested som mange kan enes om. Den siste uken har også flere tatt til orde for å realisere et permanent minnested ved Oslo Domkirke.

Da Domkirken åpnet sine dører morgenen lørdag 23. juli 2011, var det en overvelden­de kø utenfor. Folk var i sjokk, de var redde og fortvilet, og søkte derfor et sted de forbandt med noe trygt, samlende og håpefullt. Det var ikke kirken som regisserte folkestrøm­men mot Domkirkeom­råde. Det var folket selv som søkte dit.

Når domprosten i Oslo, AnneMay Grasaas, i tirsdagens Aftenposte­n støtter et minnested i dette området, er dette en overveiels­e som bør bekreftes og forsterkes av flere, men det er betinget av en verdig plassering og estetisk utforming som både er tydelig og diskret.

Prosjektet «Jernrosen» startet i 2011 som et Facebook-initiativ, og er ikke påvirket av om de to planlagte minnestede­ne ved Utøya og i Regjerings­kvartalet blir noe av. Når så mange har fått et kjaert forhold til utearealet på siden av Domkirken, fortjener dette en permanent markering hvor folk kan vaere i stillhet, tenne lys eller fortsatt legge ned sine blomster.

Rosen ble et viktig symbol i tiden etter terroren i Oslo. Et diskret og tydelig monument av jernroser vil både minne oss om de sårbare og grufulle tornene, men også om det vakre som ble synliggjor­t i forhold til samhold, menneskeli­g naervaer og merkbar godhet.

At den nasjonale støttegrup­pen ved Lisbeth Røyneland støtter prosjektet, styrker viktighete­n av å komme til en løsning i løpet av rimelig kort tid.

Å minnes tragiske hendelser er en viktig del av vårt sorgarbeid, men også en hjelp til å skape holdninger for fremtiden som gjør at vi ikke repeterer fortidens ondskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway