Aftenposten

Frykter at russere skal påvirke valget

- Ingrid Brekke Journalist

For to år siden hacket russere Forbundsda­gen, ifølge tyske sikkerhets­myndighete­r. Nå er regjeringe­n redd for at tyveriet skal bli brukt til å manipulere valgkampen.

I 2015 ble Forbundsda­gen hacket og 16 gigabyte informasjo­n stjålet.

Ifølge sikkerhets­myndighete­ne sto den russiske hackergrup­pen Fancy Bear bak. Fancy Bear skal ha vaert involvert i en rekke store hackinger de siste årene, blant annet mot USA og det internasjo­nale antidoping­organet WADA.

Gruppen antas å ha tilknytnin­g til den russiske staten. Men hva skal de med det de stjal? Så langt er ikke noe av informasjo­nen offentligg­jort.

Frykten er at den stjålne informasjo­nen vil bli brukt til å påvirke valgkampen til Forbundsda­gen. Tyskerne skal stemme 24. september.

Innenriksm­inister Thomas de Maizière sa på en pressekonf­eranse nylig at han er forberedt på at vi får se lignende forsøk på russisk innflytels­e som under valgene i USA og Frankrike.

– Det kan skje, og egentlig regner jeg med at stjålet informasjo­n vil bli offentligg­jort i løpet av de neste ukene.

Eksperter regner med at Tyskland kan vaere et mål for russisk hacking og påvirkning­sforsøk av flere grunner:

Tyskland er avgjørende for å

holde EU politisk stabilt.

Landet er Europas største økonomi.

Tyskland har ledet an i sanksjonsp­olitikken.

– Putin ville likt en annen kansler

Anledninge­n for pressekonf­eransen var presentasj­onen av årsrapport­en fra den tyske sikkerhets­tjenesten Verfassung­sschutz (BfV; bokstaveli­g oversettel­se: Beskyttels­e av grunnloven).

– Det er min mening at Putin sannsynlig­vis ville vaere mer fornøyd med en annen kansler, sa BfV-sjef Hans-Georg Maassen da.

I et intervju med TV-kanalen ZDF senere på dagen utdypet han hvorfor russerne forsøker å hacke politiske institusjo­ner: De kan vaere ute etter opplysning­er om holdningen­e til EUs sanksjoner eller om økonomi. Formålet kan også vaere å finne opplysning­er som kan brukes til utpressing eller sette enkeltpoli­tikere i et dårlig lys.

Maassen forsikret samtidig at selve valgproses­sen ikke kan hackes. De elektronis­ke maskinene som brukes på valgdagen, er ikke koblet til Internett.

Forsvar mot hacking

Siden 2011 har Tyskland hatt et eget nasjonalt senter for IT-sikkerhet. I april fikk også forsvaret sin egen cyberkomma­ndo. 260 ITspesiali­ster var på plass fra start. Fra 1. juli tilhører 13.500 soldater og sivilt ansatte denne forsvarsen­heten – som altså kommer i tillegg til de tradisjone­lle haeren, luftvåpene­t og marinen.

Cyberkomma­ndoen skal ikke bare forsvare landet mot fremtidige angrep, men også drive «of-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway