Aftenposten

BYENS FORFØRERE GLAD I KATTER? GÅ PÅ KINO!

-

«Mennesker som ikke elsker dyr, kan ikke elske mennesker. Det vet jeg.» sier en av personene vi møter i denne tyrkiske dokumentar­en.

Kedi er mer enn et portrett av Istanbuls mange gatekatter. Det er også en skildring av en by, av menneskene som tar seg av byens firbente og hvordan vår interaksjo­n med dyr påvirker oss.

Regissør Ceyda Torun har laget en usedvanlig stemningsf­ull og vakker film om en gammel by hvor kattene har vaert en del av gatebildet i tusenvis av år. Hun viser hvordan kattene påvirker livene til menneskene de velger å gi sin kjaerlighe­t.

Katter og livsglede

Kedi er ikke en dyp dokumentar om komplisert politikk eller vanskelige tema. Den er et lite bilde av livet ispedd filosofisk­e tanker rundt vårt forhold til katten, og hvorfor vi stadig lar oss forføre av den. Filmen kunne selvsagt valgt å tematisere behovet for steriliser­ing, men det hører hjemme i en helt annen film enn denne.

I løpet av filmen møter du katter med forskjelli­ge personligh­eter. Nabolagets psykopat, den store musejegere­n, små kattunger som har mistet moren sin og utro katter som koser med deg en dag og snur ryggen til og går til naboen dagen etter. Typiske katter, altså.

Torun har også laget en film om livsglede. Hun forteller også historien til mennesker som har et helt spesielt bånd til byens katter. Damene som driver et kattehjem sier at dyrene helbreder mentale sår. «Hvis det er et liv etter døden, håper jeg at jeg treffer igjen min første katt og ikke min bestemor,» sier en av dem.

Kedi maler et poetisk bilde over vårt forhold til dyr. Kanskje sier katten mer om oss enn vi liker å innrømme, og muligens gjør de oss litt mer ydmyke i møte med verden.

En kjaerlighe­tserklaeri­ng til Istanbuls gatekatter.

Fra kattens synsvinkel

Menneskene du møter i filmen er heller ikke katteekspe­rter. De er bare katteelske­re som deg og meg, eller de er mennesker som er blitt adoptert av en av de firbente. «Hun bare dukket opp en dag, men hvis hun ikke kommer vil vi savne henne,» sier en mann. Du kan ikke tvinge en vill katt til å gi deg hengivenhe­t. Den velger deg, og det er kanskje et av elementene som gjør katten så fascineren­de.

Mange av scenene er filmet fra kattens

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway