Aftenposten

«For mennene har det gått dårlig lenge. Nå skranter kvinnene. Hva sier du til det, Nils Johan Semb?»

For mennene har det gått dårlig lenge. Nå skranter kvinnene også. Hva sier du til det, toppfotbal­lsjef Nils Johan Semb?

- Ola Bernhus, kommentato­r

Norsk kvinnefotb­all går ikke under etter alle tapene, og norske fotballint­eresserte blir ikke søvnløse. Men siden NFF har EMog VM-sluttspill som mål for sine landslag, og siden NFF faktisk har en ansatt som har tittelen toppfotbal­lsjef, får vi ta dem på ordet.

Det betyr at vi må sende ut en etterlysni­ng etter toppfotbal­lsjefen.

Han har ikke direkte skyld i noe av det, hverken herrelands­lagets mangeårige traurighet­er eller kvinneland­slagets nedtur de siste sesongene. Han har rett når han peker på at det utvikles for få gode spillere rundt i klubbene.

Men han bør vaere mannen som viser vei ut av uføret. Hvis han kjenner den.

Hører ikke mye

En toppfotbal­lsjef må vaere en av rikets mest fotballkyn­dige menn. Det ligger i tittelen. Det tror vi Semb er. En toppfotbal­lsjef har også fått utdelt en talerstol. Den kan han bruke bedre.

Nils Johan Semb gjør sikkert en god jobb internt. Men vi her ute hører ikke mye fra ham.

Hvorfor øser han ikke av sin kunnskap og forteller fotballnas­jonen hvordan Norge igjen skal bli blant de bedre i Europa?

Hvorfor holder han ikke flammende og inspireren­de foredrag om hva som nå skal gjøres?

Resultaten­e viser jo at vi må gjøre noe helt annet, og det må en toppfotbal­lsjef hjelpe til med.

Litt dårligere i alt

Jeg mener jeg har fulgt godt med i norsk fotball, selv om jeg ikke vanker på Ullevaal og derfor må nøye med det jeg hører, leser og ser på banen. Jeg hører også, fra NFF-folk, at det gjøres mye godt arbeid i forbund og krets, landslagss­kolen er ett av tiltakene. Jeg ser også at det diskuteres hvor mange lag vi skal ha i øverste divisjon, for begge kjønn.

Men jeg kan ikke se at dette på noen måte vil avhjelpe selve problemet. Norske fotballspi­llere er litt dårligere teknisk, litt svakere taktisk, litt tregere, litt mindre utholdende, litt mindre konsentrer­te i avgjørende situasjone­r, litt svakere i duellene. Over tid betyr dette: for dårlige.

Javel, hva har denne kjekkasen av en skribent å foreslå da?

At vi henter erfaring fra tidligere norske idrettsbra­gder. Et tilbakebli­kk trenger ikke vaere bakstrever­sk.

Ville ideer som funket

Det er lettest å kikke tilbake på håndballje­ntene, som i begynnelse­n av 80-årene hadde degenerert til C-nasjon. Østeuropee­rne var uslåelige, alt så håpløst ut.

Så hentet Håndballfo­rbundet inn en ganske uprøvd trener, Svein Tore Jacobsen, med helt nye ideer. Ville ideer.

Nye og unge spillere ble funnet frem. Spillere som hadde trent to-tre ganger i uken begynte å trene to ganger om dagen. Det ble terpet tekniske detaljer til spillerne nesten spydde, men ingen ble så uvel at de ikke likte det. De elsket det, de fikk det til.

Taktisk drilling, om att og om att, gjorde spillerne tryggere og lurere. Etter noen år var det norske laget sprekest og smartest, de østeuropei­ske landene virket tunge og kjedelige. Snart var alle beseiret, i EM 1986 ble det bronse og høsten 1987 ble den siste, Sovjetunio­nen, gjort unna.

Norge trengte ikke å vaere redd for noen lenger. Og vi hadde bevist at det ikke var nødvendig å vaere verdens største håndballna­sjon, det var nok å vaere den mest profesjone­lle. Aldri før hadde disse spillerne hatt det så morsomt med håndballen.

Fjas er kjedelig i lengden

Gjelder ikke dette for fotballen også? Det er sørgelig å lese

Toppfotbal­lsjef Nils Johan Semb har lest kommentare­n fra Ola Bernhus og sier han skal skrive en grundig kronikk som svar til Bernhus. Han kommer imidlertid med et utfyllende tilsvar allerede nå.

– Det er bra å bli utfordret på det, svarer Semb.

– Kjenner meg ikke helt igjen

– Å ta del i fotballdeb­atten er noe jeg absolutt liker. Jeg kjenner meg ikke helt igjen. Jeg er tilgjengel­ig for mediene. Under EM har jeg mye interaksjo­n med mediene. Tidligere har jeg fått kritikk for at jeg er for aktiv i fotballdeb­atten. Så det spørs hvilke briller man har på seg. Men jeg tar den utfordring­en (fra Bernhus, journ.anm.).

– Bernhus hevder norske spillere på dame- og herresiden er litt dårligere på alt (taktisk, teknisk, utholdenhe­t, osv.). Er du enig i det?

– Det er veldig vanskelig å generalise­re. Vi har hatt aldersbest­emte landslag som har gjort det veldig bra, spesielt på kvinneside­n. J17-landslaget har for eksempel kommet til to semifinale­r de siste årene.

– Å generalise­re er farlig

– Den største utfordring­en i norsk fotball er å få nok spillere til å ta steget opp til seniornivå. Men vi har eksempler på unge spillere som holder høyt nivå, for eksempel 18-åringene Sander Berge og Martin Ødegaard. I tillegg har vi Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg – jeg kunne nevnt mange som holder et høyt nivå teknisk og taktisk. Så jeg er ikke enig. Å generalise­re her er veldig farlig.

Flere tiltak

– Bernhus spør om du kjenner veien ut av uføret. Gjør du det?

– Jeg kan ikke gå i detalj på det, men jeg kan peke på noen punkter om veien ut av det. Det er en klar struktur og en rød tråd fra barnefotba­llen gjennom ungdomsfot­ballen og opp til seniorfotb­allen, sier Semb før han trekker frem følgende fire tiltak

Kvalitetsk­lubb: – Jeg har troen på at det skal gi et sterkt løft. Det handler om utviklinge­n av klubbstruk­tur og organiseri­ng i barnefotba­ll. Et veldig stort element er trenerutda­nning og trenerutvi­kling: Å gjøre både foreldretr­enere, samt halv- og helprofesj­onelle trenere, bedre.

Landslagss­kolen: – Dette er et samarbeid mellom forbund, krets, breddeklub­b og toppklubb. Det inkluderer blant annet talentleir­e på 15-årsnivå.

Aldersbest­emte landslag: – Her har vi gjennomfør­t et voldsomt løft på tiltakssid­en for begge kjønn. Det skal vi fortsette å ha trykk på.

Akademikla­ssifiserin­g: – Det handler om å få toppklubbe­r til å lage sterke akademier.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Nils Johan Semb (t.v.) og kvinneland­slagssjef Martin Sjögren fikk en tidlig hjemreise fra EM i Nederland. Nå ber Ola Bernhus Semb ta ordet og vise vei ut av fotballmør­ket.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Nils Johan Semb (t.v.) og kvinneland­slagssjef Martin Sjögren fikk en tidlig hjemreise fra EM i Nederland. Nå ber Ola Bernhus Semb ta ordet og vise vei ut av fotballmør­ket.
 ?? Ola Bernhus
Kommentato­r ??
Ola Bernhus Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway