Aftenposten

Enda mer buss for tog

Nå kommer folk tilbake på jobb etter sommerferi­en. Jernbanen svarer med å stenge Oslo S og kutte enda mer i togtrafikk­en.

- EMMAD ZANGANI emmad.zangani@aftenposte­n.no

Nå kommer folk tilbake fra ferie. Jernbanen svarer med å stenge Oslo S og kutte enda mer i togtrafikk­en.

SFO åpner, og det er Norway Cup i Oslo. Togtilbude­t vil imidlertid bli enda dårligere enn det har vaert tidligere i sommer, advarer NSB.

Sommeren 2014 brukte reisende fra Oslo S to–tre timer på reiser som vanligvis tar 20 minutter. Den gang lovte Tom Ingulstad, sjef for persontoge­ne i NSB, at buss for tog fra Oslo S rett etter fellesferi­en, ikke skulle skje igjen.

Men i år skjer det atter en gang: Helgen 5.–6. august vil Oslo S holde stengt, og det vil bli buss for tog.

Skal greie å frakte alle

Likevel mener NSB at kaoset for tre år siden ikke vil gjenta seg.

– Vi er bedre forberedt fordi vi har tett samarbeid med politiet som vil dirigere bussene ut av Oslo S til Dronning Eufemias gate. Det var det som korket seg den gangen, og det har vi tatt laerdom av, forsikrer pressevakt i NSB, Åge-Christoffe­r Lundeby.

Både i år og tidligere år har NSB rådet reisende til å ta ferie eller velge hjemmekont­or om mulig når Oslo S stenger. Ifølge Lundeby planlegger NSB på det meste å sette inn 55 busser i timen.

I tillegg blir det T-bane til Brynseng. Dette er basert på analyser fra 2015/2016.

– Trafikkbil­det har endret seg noe i løpet av denne tiden, så vi er litt usikre på hvor mye kø det kommer til å bli. Vi skal uansett greie å frakte alle.

– Hvor mye ekstra tid burde reisende beregne?

– Det er umulig å si. Vi vet ikke hvor mye kø det blir før vi står i det.

Sterkt redusert kapasitet

Mens Østfoldban­en fortsatt er stengt, noe den har vaert i hele sommer, vil også Gjøvikbane­n mellom Oslo S og Grefsen stenge første uken i august.

Det vil også bli faerre avganger vestover mot Asker og Drammen.

I tillegg skal Bane Nor arbeide i Romerikspo­rten. Det gjør at alle tog på denne strekninge­n må gjennom lokalstrek­ningen Hovedbanen. Dette betyr i beste fall 15 minutters lengre reisetid.

NSB beregner at lokaltogen­e, samt de korte regiontoge­ne, vil ha 70 prosent redusert kapasitet denne uken.

Når det settes inn buss for tog, vil holdeplass­en vaere Tollbukaia som ligger ved Børsen, 250 meter unna Oslo S.

Tester signalanle­gget

– Det er uheldig at arbeidet strekker seg en uke lenger enn fellesferi­en, men det er enorm trafikk på stasjonen som gjør at vi må stenge. Dette er en avveining vi har tatt, da vi anser det som bedre enn at vi må forstyrre jevnlig i 10–15 år, sier kommunikas­jonssjef i Bane Nor, Kjell Bakken.

Det er Bane Nor som har ansvaret for drift og vedlikehol­d av det nasjonale jernbanene­ttet. Stengingen er siste innspurt i det seks uker lange vedlikehol­dsarbeidet i sommer.

– Signalanle­gget er tatt ned i områdene det er blitt jobbet på. Nå skal det sys sammen og testes. Vi får ikke kjørt på full kapasitet før dette er gjort, og siden det er minst trafikk i helgen, valgte vi å gjøre det da.

Ettersom Nationalth­eatret har en del av det samme signalanle­gget som Oslo S, må også denne stasjonen holde stengt.

Statens vegvesen (SSV) skal gjøre ekstra mye tunnelarbe­id på nattetid, blant annet på Ekebergtun­nelen, for å lette på trykket under stengingen av Oslo S.

– Tunnelen har vaert stengt siden uke 28, men vil vaere åpen på dagtid hele neste uke, sier pressevakt i SVV, Øystein Skotte.

Flytoget: – Beregn ekstra tid

Også flytoget blir påvirket av vedlikehol­dsarbeidet neste uke.

I perioden 31. juli–4. august vil det kun gå to avganger i timen til og fra Oslo Lufthavn. Dette er én mindre enn vanlig.

Helgen 5.- 6. august vil det gå tre tog i timen mellom Drammen og Skøyen. Fra Skøyen vil det gå buss til Oslo Lufthavn. Ifølge trafikksje­f ved Flytoget, Ronny Lindesteg, er alle tidene i reiseplanl­eggeren på Flytogets hjemmeside­r oppdatert.

– Vi oppfordrer alle reisende til å beregne ekstra tid den uken der, sier Lindesteg.

I tillegg til Flytogets busser kjører NSB buss mellom Oslo S og Oslo Lufthavn hvert 15. minutt.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Slik så det ut da det var buss for tog på Oslo S for tre år siden. NSB mener de er bedre forberedt i år.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Slik så det ut da det var buss for tog på Oslo S for tre år siden. NSB mener de er bedre forberedt i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway