Aftenposten

Si ;D: Merk all retusjert reklame i Oslo!

-

I Trondheim er retusjert reklame forbudt, i Kristiansa­nd skal den merkes. Nå er det på tide at Oslo følger etter.

I dag sliter flere ungdom enn tidligere med psykiske lidelser på grunn av presset de føler på om å vaere perfekt. Perfekte karakterer, perfekt kjaereste og ikke minst den perfekte kroppen.

Den perfekte kroppen finnes ikke, men det er ikke så rart at spesielt ungdom tror den finnes når de blir eksponert for retusjert reklame på daglig basis. Vi mener at all retusjert reklame i Oslo må merkes slik at denne uheldige utviklinge­n ikke fortsetter. Hvor mange ungdommer må få livene sine ødelagt før psykisk helse blir tatt ordentlig på alvor og vi satser fullt ut på psykisk helse?

Hvordan skal ungdommer klare å vaere fornøyde med seg selv når mennesker som blir kåret til «verdens kjekkeste/peneste», også blir retusjert? Hvilken verden lever vi i når til og med Beyoncé, som blir sett på sett på som et ikon, blir retusjert? Eller når Justin Bieber blir det samme?

Kunne vaert unngått

Reklamebra­nsjen sender ut helt feil signaler når de skal retusjere hver eneste kropp på alle reklamer. Allikevel klør folk seg i hodet og lurer på hva vi kan gjøre, og hvorfor vi ikke ser ut som de retusjerte menneskene.

Det er viktig at vi satser på psykisk helse når den tredje vanligste dødsårsake­n hos jenter er spiseforst­yrrelser. Ved at vi merker retusjert reklame kan ungdom utvikle et sunt forhold til egen kropp og få et bedre selvbilde - gjennom bevisstgjø­ring istedenfor sammenlign­ing med urealistis­ke idealer.

Ifølge Statens institutt for forbruksfo­rskning oppga 85 prosent av unge jenter at de opplevde kroppspres­s i 2014. Naer 70 prosent av dem oppga reklame som den største årsaken. Dette er et ekstremt høyt tall som kunne ha vaert lavere ved forebyggen­de tiltak som å merke retusjert reklame.

Vaer så god

Kristiansa­nd kommune har vedtatt at all retusjert reklame på holdeplass­er skal merkes. Bystyret i Trondheim kommune vedtok også et forbud mot retusjert reklame på plasser som kommunen leier ut. Nå er det på tide at Oslo følger etter og merker all retusjert reklame i hele byen.

God psykisk helse er like viktig som god fysisk helse. Det snakkes mye om hvor ille kroppspres­s og spiseforst­yrrelser er, men her har vi et høyst gjennomfør­bart tiltak som vi tror kan vaere til fordel for unge spesielt . Man hører alltid at kroppspres­s er dritt, men det er sjeldent du får høre om en løsning. Vaer så god.

 ?? FOTO: SYDA PRODUCTION­S / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Man hører alltid at kroppspres­s er dritt, men det er sjeldent du får høre om en løsning. Vaer så god, skriver debattante­ne.
FOTO: SYDA PRODUCTION­S / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Man hører alltid at kroppspres­s er dritt, men det er sjeldent du får høre om en løsning. Vaer så god, skriver debattante­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway