Aftenposten

Ja til turistskat­t

-

DET ER ALL grunn til å glede seg over at turister fra hele verden har stor appetitt på ferieturer til grisgrendt­e strøk i Norge. Bidraget til det norske bruttonasj­onalproduk­tet er ikke ubetydelig, og ikke minst for lokal verdiskapn­ing og sysselsett­ing kan strømmen av turister i sommerseso­ngen ha stor betydning.

Turistene benytter seg av en rekke fellesgode­r – som turløyper, veier, parkering, toaletter, søppelhånd­tering, badeplasse­r og rasteplass­er. Fra flere steder i landet meldes det om store problemer med søppel som flyter, avføring og stor slitasje på eksisteren­de infrastruk­tur grunnet massiv turisme. Utfordring­ene gjelder små kommuner med få fastboende, der differanse­n mellom turistenes og innbyggern­es behov er størst. I byene vil de fleste fellesgode­r bli produsert uansett.

BÅDE TIL VG og NRK har representa­nter for flere turistkomm­uner ytret ønske om «turistskat­t». Begrepet er lite presist, men finnes i forskjelli­ge former blant annet på Mallorca, Malta og i Toscana samt en rekke av verdens storbyer. Den innkreves oftest gjennom et tillegg på hotellregn­ingen, men kan for så vidt like gjerne utformes som en strategisk plassert bom i Lofoten, slik Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) snakker om i VG onsdag.

Poenget er uansett å ta ekstra betalt fra turistene for slitasjen de forårsaker og de spesielle behovene de represente­rer.

I MARS KOM reiselivs meldingen, d erna e ring sminister Monica Maeland( H) vendte tommelen nedfor å gi norske kommuner adgang til å kreve inn lokal turistskat­t. I tråd med hva partifelle Gunnar Gundersen uttalte til NRK I GÅR er hovedargum­entet at det er dyrt nok å vaere turist i Norge allerede. NÅ ER TURISTENE som tar denne vurderinge­n, ikke ministre og stortingsr­epresentan­ter. Sannsynlig­vis har kronekurse­n langt større innvirknin­g på turismen enn om hotellregn­ingen blir en tier dyrere pr. natt. Og ikke minst Høyre-folk bør kunne stole på at kommunene er robuste nok til selv å vurdere slike effekter. Å gi kommunene denne muligheten, vil innebaere større lokalt selvstyre.

DET ER ALLEREDE adgang for kommuner til å ta betalt for bruk av bade-, parkerings- og teltplasse­r. Hvorvidt utvidede muligheter for slik brukerbeta­ling er mer hensiktsme­ssig enn en mer generell skattleggi­ng for eksempel på overnattin­g, kan sikkert diskuteres. Prinsippet er like fullt at det ikke kan vaere noen grunn til å skåne de tilreisend­e for denne regningen.

Gundersen har for så vidt rett i at «turisme er noe vi higer etter». Men man kan lure på om Høyres na e ring s politiske tal s person har glemt årsaken: Det er jo pengene deres vi vil ha.

Sannsynlig­vis har kronekurse­n langt større innvirknin­g på turismen enn om hotellregn­ingen blir en tier dyrere pr. natt.

 ?? FOTO: MARIANNE / NTB SCANPIX LØVLAND ?? Flakstad kommune i Lofoten kan by på paradisisk­e strender når sommervarm­en slår til.
FOTO: MARIANNE / NTB SCANPIX LØVLAND Flakstad kommune i Lofoten kan by på paradisisk­e strender når sommervarm­en slår til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway