Aftenposten

Derfor er patriotene uenige

-

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap), Sarpsborg

– Fredriksta­d og Sarpsborg er på mange måter i ferd med å vokse sammen. Men at byene vokser sammen, betyr ikke at fremtidens bysentrum skal vaere på Rolvsøy. Tvert imot.

– 33.993 innbyggere i Sarpsborg bor innen gang- og sykkelavst­and fra dagens jernbanest­asjon i sentrum. Det er forutsatt at 50 prosent av befolkning­sveksten skal komme i bysonen, det vil si under to km fra Sarpsborg torg.

– Å få til en kompakt byutviklin­g er gunstig som klimatilta­k, og gir mulighet for å redusere bilbruk. Dette gjelder saerlig hvis man etablerer både boliger og arbeidspla­sser sentralt, og det ønsker vi.

Ståle Solberg, Aksjon Rett Linje

– Valget står mellom en effektiv, rett trasé og en trasé som går en lang omvei via Fredriksta­d og Sarpsborg sentrum, med 15 km ekstra kjørelengd­e, én ekstra stopp, skarpe svinger og 16 minutter ekstra reisetid Oslo–Halden.

– Dobbeltspo­r via sentrum i byene vil medføre kanskje norgeshist­oriens største ekspropria­sjonssak målt i antall hus som må rives. Traseen vil dele Fredriksta­d og Sarpsborg på langs. Svaert mange boliger og mennesker vil bli sterkt berørt av støy.

– Reisetiden Oslo–Göteborg med bil er i dag rundt tre timer. En reisetid på under to timer med tog vil knytte Østlandet naermere København. Oslo–Göteborg–København-regionen kan fremstå som en betydelig megaregion med sterkt konkurrans­ekraft.

 ??  ?? De neste årene skal staten investere mange titalls milliarder i jernbane på Østlandet innenfor det såkalte Intercity-området. Endringene blir de største siden dagens jernbane ble anlagt på 1800-tallet.
Rundt 1,2 millioner innbyggere i 11 bykommuner...
De neste årene skal staten investere mange titalls milliarder i jernbane på Østlandet innenfor det såkalte Intercity-området. Endringene blir de største siden dagens jernbane ble anlagt på 1800-tallet. Rundt 1,2 millioner innbyggere i 11 bykommuner...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway