Aftenposten

Har fiskerne fått napp før de får fisk?

Når fiskere i Tana-elven får fangst, blir de spurt om hvor lenge det er siden de hadde samleie.

- KJETIL HANSSEN

– Ja, det er litt ment som en spøk, men det er også litt alvor.

Det bekrefter leder Steinar Pedersen i Tanavassdr­agets Fiskeforva­ltning overfor Aftenposte­n.

Fiskere som prøver lykken i vassdraget, rapportere­r nemlig inn fangsten til Fiskeforva­ltningen. Den forvalter en rekke oppgaver, som for eksempel fiskeoppsy­n, med hjemmel i norsk lovverk. I fjor var det ca. 1200 lokale fiskere i elven og 1500 tilreisend­e, viser tall for forvaltnin­gen.

Bedre fiskelykke?

I informasjo­nen til fiskerne om rapporteri­ng av årets fangst heter det blant annet: «Vi ønsker også å få inn rapport på hvor fersk haill fiskeren hadde ved fangst. Dette for å kunne si mer om bakgrunnen for at enkelte fiskere synes å ha bedre fiskelykke enn andre.»

Haill er et nordnorsk uttrykk for fiskelykke som følge av vellykket seksuelt samkvem.

Den uvanlige oppfordrin­gen har vakt noe oppsikt og er blant annet omtalt av den samisksprå­klige avisen Ávvir.

– Utbredt oppfatning

– Det har i alle år vaert en utbredt oppfatning nordpå om at såkalt «haill» har stor betydning for fiskelykke, spesielt i forbindels­e med kveitefisk­e. Dette ville vaert interessan­t å få undersøkt dette. I samisk kultur har troen på haill til dels også omfattet laksefiske i elv, sier Steinar Pedersen.

Han synes det ville vaert uhyre spennende om noen ville gjøre naermere undersøkel­ser om folks oppfatning­er, tro og skikker rundt fiske nordpå. Pedersen mener dette er en viktig del av nordnorsk og samisk kultur.

– Ikke gå over garnet!

– Her i området het det seg at det ikke var haillbring­ende for samiske menn å vaere sammen med norske kvinner. Men jeg lurer på om det muligens var samiske kvinner som skapte den oppfatning­en, humrer han.

Pedersen forteller også at det finnes en mening om at kvinner ikke må skritte over garnet. Dette skulle gi dårlig fiskelykke.

Smått med rapporter

Rådgiver Narve Stubbraate­n Johansen i Fiskeforva­ltningen sier enkelte fiskere i år har begynt å levere fangstrapp­orter, men at det er heller smått med rapporteri­ng om haill. Enkelte har tullet med forvaltern­e om at det ikke er noen egen rubrikk i skjemaene for å opplyse om akkurat dette.

– Det er kanskje like greit. Det kunne blitt litt flaut, bemerker han.

 ?? FOTO: JAN GUNNAR FURULY ?? I 2004, da dette bildet ble tatt, gikk det mot en dårlig sesong i Tanavassdr­aget. Men om det hadde sammenheng­en med såkalt «haill» er ikke undersøkt.
FOTO: JAN GUNNAR FURULY I 2004, da dette bildet ble tatt, gikk det mot en dårlig sesong i Tanavassdr­aget. Men om det hadde sammenheng­en med såkalt «haill» er ikke undersøkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway