Aftenposten

Panama Papers og en skrifttype kan velte statsminis­teren

- NINA SELBO TORSET

Nawaz Sharif overlevde én rettsavgjø­relse. Nå skal Pakistans høyesteret­t vurdere om landets statsminis­ter er skyldig i korrupsjon og er uegnet til å fortsette i embete.

Mye står på spill for Pakistans statsminis­ter og hans familie. Nawaz Sharif, som har sittet lenger enn alle andre regjerings­sjefer i landet, kan nå bli avsatt.

Årsaken er avsløringe­ne om Sharif-familiens selskaper i skattepara­dis – og en populaer skrifttype brukt på feil sted til feil tid. Her er fem spørsmål og svar om den pågående politiske krisen.

Hva anklages statsminis­terfamilie­n for?

hvitvaskin­g og skatteunnd­ragelse. Både statsminis­teren og hans barn nekter for å ha gjort noe galt. Sharif mener anklagene er en del av en politisk vendetta mot ham og hans familie.

Hvordan er saken blitt møtt i Pakistan?

og hans familie har løyet om sine verdier i utlandet og holdt verdier skjult for skattemynd­ighetene. Familiens verdier er dessuten langt høyere enn hva inntekten deres skulle tilsi, konkludere­r etterforsk­erne.

Etterforsk­ningsteame­t mener de kan bevise at statsminis­teren personlig har løyet om sine verdier, og at han har forsøkt å skjule sin kobling til et hittil ukjent Dubai-selskap, som ikke har noe med Panama Papers å gjøre.

– Rapporten er full av løgner, het det i en uttalelse fra statsminis­teren. Familien mener etterforsk­ningen er ensidig, upålitelig og misvisende.

Hva har en skrifttype med denne saken å gjøre?

skrifttype­n ble ikke offentlig tilgjengel­ig før i 2007. Etterforsk­ningsteame­t konkludere­r derfor med at dokumenten­e må vaere tilbakedat­ert og således forfalsket i forsøk på å «manipulere fakta og kamuflere sannheten».

Også en av statsminis­terens sønner anklages for dokumentfo­rfalskning. Høyesteret­t har allerede varslet at statsminis­terens barn risikerer syv års fengsel dersom retten finner det bevist at de har forfalsket dokumenter.

Sharif-familiens advokater avviser også disse anklagene og viser til at skrifttype­n Calibri teknisk sett var tilgjengel­ig via en betaversjo­n av Microsoft 2007 allerede fra 2004.

Typografie­kspert Thomas Phinney bekrefter dette, men sier til BBC at det er «svaert usannsynli­g» at betaversjo­nen ble lastet ned av vanlige databruker­e. Phinney har vitnet i en rekke saker om dokumentfo­rfalskning.

Hva er veien videre?

 ?? FOTO: DINUKA LIYANAWATT­E, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Nesten halvannet år etter Panama Papers-avsløringe­ne om Pakistans statsminis­terfamilie skal høyesteret­t nå avgjøre Nawaz Sharifs skjebne.
FOTO: DINUKA LIYANAWATT­E, REUTERS/NTB SCANPIX Nesten halvannet år etter Panama Papers-avsløringe­ne om Pakistans statsminis­terfamilie skal høyesteret­t nå avgjøre Nawaz Sharifs skjebne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway