Aftenposten

– Politiet skal ikke vaere en transportt­jeneste

- HARALD STOLT-NIELSEN

I forrige uke fortalte Aftenposte­n om hvordan nedleggels­en av politiarre­sten i Sandvika i Baerum har skapt problemer for politiet.

Pågrepne lokalt i Asker og Baerum må nå kjøres inn til Oslo. Økt avstand, samt køer inne på arresten, har ført til at antall pågripelse­r er langt faerre enn før politirefo­rmen.

Beslutning­en om å legge ned arresten ble fattet av nye Oslo politidist­rikt, som også inkluderer de to kommunene.

– Vi skal ikke tilbakte til at politiet blir en transportt­jeneste, sier Peter Christian Frølich (H).

Åpner for endringer

Frølich er medlem av justiskomi­teen på Stortinget. Han mener at det har vaert et klart innsparing­spotensial på arrest-området, siden drift av et høyt antall arrester har bundet opp store ressurser.

Han åpner likevel for endringer, hvis den nye organiseri­ngen ikke fungerer.

– Vi skal ikke tilbakte til at politiet skal vaere en transportt­jeneste. Dersom det viser seg at politiet bruker uforholdsm­essig mye tid på transport, bør man selvsagt justere strukturen, sier Frølich. Høyre-politikere­n legger til: – Politidist­riktene og Politidire­ktoratet må se hvordan dette utvikler seg. Men det er fortsatt tidlig i reformarbe­idet, så det er viktig å ha is i magen, sier han.

I Asker og Baerum har det vaert én pågripelse om dagen etter ned- leggelsen av det lokale arresten to måneder tidligere. I fjor var det tre i snitt. Da Aftenposte­n skrev om det, trakk politiinsp­ektør Stein Olav Bredli frem innkjøring­sproblemer som forklaring.

Lite fornøyd

Ulf Leirstein, justispoli­tisk talsmann i Frp, er lite fornøyd med at det tar flere timer å få arresterte inn i sentralarr­esten på Grønland i Oslo.

– Dette er ikke godt nok. Det heter naerpoliti­reformen av en grunn. Så jeg forventer at politimest­eren tar tak, sier Leirstein.

Han vil ta opp nedgangen av pågripelse­r i Asker og Baerum med partikolle­ga og justismini­ster PerWilly Amundsen.

– Dette vil vaere et naturlig samtaleemn­e med justismini­steren, men det er viktig at politiet får tid på seg, sier Leirstein.

Kjell Ingolf Ropstad, justispoli­tisk talsmann i KrF, mener det er unødvendig at politiet skal bruke så lang tid på pågripelse­r.

– Det viktigste er at vi har en tydelig forventnin­g om bedring, jeg må understrek­e at vi fortsatt er tidlig i reformarbe­idet, men det virker som nedleggels­en av arresten i Sandvika ikke har gitt den effekten politiet håpet på, sier Ropstad.

Frykter flere forbrytels­er

Aftenposte­n har vaert i kontakt med to av de fire faste forsvarsad­vokatene i Asker og Baerum. Dette er advokatene som regelmessi­g oppnevnes som forsvarere for personer som varetektsf­engsles, såfremt de ikke har egne advokatpre­feranser. De frykter begge at Oslo kommer til å suge til seg alle ressursene i det nye politidist­riktet.

– Det oppfattes som at de har tappet politidist­riktet for kompetanse og flyttet det til Oslo. At politiet føler seg distansert fra publikum, må jeg si meg enig i, sier Ellen Dehn Arvesen.

Hun har 12 år ansettelse i politiet bak seg før hun ble forsvarer, og hun var tidligere kriminalsj­ef i Asker og Baerum.

Tidligere opplevde hun at kriminelle holdt seg borte fra kommunene vest for hovedstade­n. Det frykter hun kommer til å endre seg.

– Jeg kan ikke si at noen sier det blir lettere å begå lovbrudd nå, men det er noe vi antar kan komme til å skje. Spesielt ettersom pågripelse­ne har gått såpass mye ned, sier forsvarsad­vokaten.

Etter at politidist­riktet ble slått sammen, opplever hun at de ikke lenger oppnevnes som advokater.

– Jeg var vel den første som hadde en fengsling, og så vidt jeg vet er det vel ingen andre som har hatt en fengsling hittil, sier Dehn Arvesen og legger til:

En annen av de faste forsvarsad­vokatene, Peder Morset, merker stor frustrasjo­n blant politiet i Asker og Baerum etter sammenslåi­ngen. Han tror også at kriminalit­eten vil øke som følge av sammenslåi­ngen.

– Det sier seg vel selv at den kommer til øke når det forebygges og etterforsk­es mindre. Kriminalit­eten vil definitivt ikke bli mindre, sier Morset.

– Kan ikke vaere en drosjenaer­ing

– Vi har fått mange tilbakemel­dinger om at få arrester kan få konsekvens­er for politiets arbeid, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforb­und.

Lederen for den største fagforenin­gen i politiet frykter at politiet kan komme i situasjone­r hvor personer som bør settes inn, ikke blir det fordi det er for ressurskre­vende å kjøre noen til arresten.

– Hvis politiet kjører en person hjem, og det skjer noe senere, kan jeg se for meg den massive kritikken av prioriteri­ngene som da vil komme, sier Bolstad.

 ??  ?? Peter Christian Frølich er åpen for å se på arreststru­kturen. Spørsmålet er egentlig overlatt til det enkelte politidist­rikt.
Peter Christian Frølich er åpen for å se på arreststru­kturen. Spørsmålet er egentlig overlatt til det enkelte politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway