Aftenposten

PST vil holde terrorsikt­et fengslet frem til rettssak i oktober

- NINA SELBO TORSET TONE TVEØY STRØM-GUNDERSEN

Oslo tingrett har satt av 11 dager i oktober til rettssaken mot den terrorsikt­ede 17-åringen.

Tenåringen er siktet etter en terrorbest­emmelse der strafferam­men er 15 år, paragraf 142, tredje ledd.

– Etterforsk­ningen pågår fortsatt. Som vi har sagt tidligere, har det i løpet av etterforsk­ningen kommet nye opplysning­er som har styrket mistanken mot ham, sier Martin Bernsen, seniorrådg­iver i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

PST har ikke sendt anbefaling om tiltale ennå, men saken er forhåndsbe­rammet for retten grunnet guttens unge alder.

Hjemmelage­t sprengladn­ing

Lørdag i palmehelge­n ble 17-åringen pågrepet på Grønland i Oslo med en hjemmesnek­ret sprengladn­ing. Ifølge PST var eksplosive­t en beholder med lightergas­s med flere spiker festet på utsiden. Det hadde ifølge sikkerhets­tjenesten potensial til å skade mennesker.

Noen timer før pågripelse­n var Stockholm blitt rammet av et terrorangr­ep som drepte fem og skadet 15 mennesker.

Detaljer i siktelsen mot 17-åringen blir ytterliger­e utdypet i en kjennelse som ble avsagt av Borgarting lagmannsre­tt for tre uker siden.

Retten legger til grunn at den hjemmelage­de bomben var tenkt brukt i en terrorhand­ling og fester ikke lit til 17-åringens forklaring om at han ikke hadde tenkt å sprenge den i Oslo sentrum.

Politiets etterforsk­ning skal ha styrket mistanken om siktedes vilje til å utføre terrorhand­linger, blant annet fordi han skal ha videresend­t en film som oppfordrer til terroraksj­oner.

17-åringen skal dessuten ha tilkjenneg­itt overfor politiet at han er mer religiøs i salafistis­k retning enn han tidligere har gitt uttrykk for.

Sitter i ungdomsenh­et

Retten begrunner fengslinge­n av 17-åringen blant annet med at det er stor sannsynlig­het for at han vil begå kriminelle handlinger eller rømme landet dersom han løslates. Han har permanent oppholdsti­llatelse i Norge, men har russisk statsborge­rskap og familie i Russland.

Ifølge Borgarting lagmannsre­tt er det i tilfelle løslatelse snakk om «fare for nye lovbrudd som springer ut av hans religiøse overbevisn­ing, altså terrorhand­linger».

17-åringen sitter fengslet i en saerskilt ungdomsenh­et, der han har tilbud om fritidsakt­iviteter og går på skole. Guttens forsva- rer, Javeed Shah, har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e i går, men har tidligere uttalt at siktede er innforståt­t med at han har fått en alvorlig siktelse.

– Han har det etter forholdene bra. Vi har i tett samarbeid med barneverns­tjenesten og kriminalom­sorgen prøvd å legge til rette for at han skal ha en meningsful­l dag.

FNs konvensjon om barnets rettighete­r slår fast at fengsling av barn bare skal benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom. Den understrek­er også at barn skal holdes adskilt fra fengslede voksne og har rett på en rask avgjørelse i saken mot seg.

Samtykket til videre fengsling

Siden siktede er mindreårig, kan han bli varetektsf­engslet i to uker av gangen. 17. juli ble fengslinge­n forlenget på nytt. Gutten samtykket til dette.

«Av hensyn til sakens alvorlighe­tsgrad og lovbruddet­s art, sett opp mot den unndragels­esfaren og gjentagels­esfaren som foreligger, mener retten at fortsatt fengsling er tvingende nødvendig og å anse som siste utvei», heter det i kjennelsen.

Oslo tingrett bekrefter at saken er forhåndsbe­rammet til oktober. Dersom det blir tatt ut tiltale mot 17-åringen, må han møte i retten mandag 2. oktober.

17-åringen vil da ha vaert fengslet i om lag et halvt år.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX ?? Politiets bombegrupp­e på Grønland etter funn av eksplosive­r lørdag i palmehelge­n.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX Politiets bombegrupp­e på Grønland etter funn av eksplosive­r lørdag i palmehelge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway