Aftenposten

Mangler 100 løypevakte­r til sykkel-VM

- MAGNUS WIKAN Bergen

For på én post er det fortsatt noen mangler. Under to måneder før verdensmes­terskapet starter med lagtempo fra Askøy til Bergen, trenger arrangøren­e fortsatt rundt 100 frivillige løypevakte­r.

– Vi ligger på minussiden. Vi er godt bemannet på andre områder, men løypevakte­r trenger vi. Behovet gjelder hovedsakel­ig den første og siste helgen, når løypene også strekker seg ut til Øygarden og Askøy, vedgår vaktsjef Bjarte Hetlevik.

– Druknet i mengden

For å sikre rundløypen­e i Bergen best mulig, kreves det mellom 310 og 330 frivillige løypevakte­r langs veiene pr. dag. Ettersom arrangøren­e av trivselsår­saker har bestemt at det skal kjøres doble skift, stiger det nødvendige antallet til rundt 660.

Under lagtempoen fra Askøy til Bergen og fellesstar­tene som starter i Øygarden, kreves det 130 vakter i tillegg. Disse vil få ansvaret for å sikre veiene i distrikten­e og Bergen vest.

Det vil også kreve ekstra bemanning for å sikre tempoløype­n opp Fløyen.

– Er dere bekymret for ikke å få nok løypevakte­r til september?

– Nei, vi er ikke bekymret. Det er fortsatt to måneder til VM, så jeg har tro på at vi kommer i mål i god tid, sier Hetlevik, som mener mangelen har en naturlig forklaring.

– Folk har vaert utrolig entusiasti­ske og sagt seg villig til å hjelpe til på mange områder under VM. Men det er veldig mange jobber som skal gjøres, og det å vaere løypevakt har nok druknet litt i mengden. Folk har meldt seg på andre ting, sier han.

En løypevakts oppgaver er å sørge for at det ikke kommer vanlig trafikk inn i løypen, sette opp sikringer og slippe inn og ut ekstraordi­naer trafikk – politiet, brannvesen­et, Helse Bergen og arrangørbi­ler.

Vurderer rokeringer

– I tillegg skal man vaere en vert for mesterskap­et. En som gir folk hjelp og på en positiv måte kan forklare hvor man eventuelt må gå og kjøre for å komme seg forbi sperringen­e, sier vaktsjefen.

Han påpeker at arbeidsmen­gde og -oppgaver vil variere ut ifra hvor man er plassert. Alle frivillige vil bli kurset og sertifiser­t som løypevakt etter Norges Cykleforbu­nd (NCF) og Veikontore­ts bestemmels­er.

– Hva gjør dere dersom dere ikke får på plass de nødvendige 100?

– Det er uaktuelt å forlenge skiftene. Vi må heller se om det er mulig å rokere fra andre frivilligh­etsgrupper, men jeg har tro på at vi kommer i mål, sier Hetlevik, og legger til:

– Vi har fridd til større aktører og får hjelp av Askøy kommune og Øygarden kommune. De har kontakt med de frivillige organisasj­onene der, sier han.

BMW Oslo Maraton 2017

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? Slik så det ut på Bryggen da Tour des Fjords-rytterne suste forbi. Under sykkel-VM i september ventes enda flere mennesker.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX Slik så det ut på Bryggen da Tour des Fjords-rytterne suste forbi. Under sykkel-VM i september ventes enda flere mennesker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway