Aftenposten

En god gjerning forblir sjelden ustraffet

- May Synnøve Rogne

Filmens originale tittel er Slava, som er betegnelse­n på en klassisk russisk klokke kalt Glory på engelsk. Klokker står sentralt i denne bulgarske fabelen over økonomiske ulikheter og forskjelle­n mellom by og land.

Glory er en kafkaesk historie om en stammende jernbanevo­kter og hans møte med statlige institusjo­ner og PRbransjen.

Tzanko Petrov (Stefan Denolyubov) vandrer langs jernbanesk­innene og fester løse skruer. En dag snubler han over en haug med penger. Som den aerlige sjelen han er ringer han politiet. PR-sjefen Julia Staykova ( Margita Gosheva) ser sitt snitt til å skape en menneskeli­g heltehisto­rie. Det som følger er noe helt annet.

Stram regi

Regissørdu­oen Kristina Grozeva og Petar Valchanov forteller historien som utfolder seg med stram regi. Her er det ingen overflødig­e scener. Filmen har god spenning, driv og ikke minst en underligge­nde frustrasjo­n som gjennomsyr­er hver scene.

Stilen holdes i en nedtonet realisme uten filmatisk fiksfakser­i, men med rytmisk klipping og godt skuespill. Stefan Denolyubov spiller mannen som blir en brikke i et uhederlig politisk spill med en stilletien­de desperasjo­n. Men alle har et bristepunk­t.

Glory er til syvende og sist en film om menneskeve­rd, eller mangelen på sådan, i det moderne samfunnet. Alt som skjer i filmen kunne lett vaert unngått, dersom folk hadde behandlet de av oss som ikke er like vellykket som mennesker, ikke som avskum.

Grozeva og Valchanov skildrer et kaldt samfunn. Et karrieresa­mfunn hvor folk er så opptatt av sin egen karriere og fasade at det å tråkke på de som står under deg på rangstigen er helt normalt. AErlighet er overvurder­t i et korrupt samfunn.

På grensen til umenneskel­ig

Som en kontrast til Petrovs stakkarsli­ge skikkelse, står PR-sjefen Staykova. En iskald karrrierek­vinne som er gift med det som må vaere tidenes mest tålmodige og snille ektemann. Hun sjonglerer telefoner og PR-kampanjer mellom fertilitet­sbehandlin­g hun ikke virker interesser­t i. Hun fremstår ekstremt usympatisk. Det fungerer for å skape konflikten, men problemet er at hun fremstår som karikert, på grensen til umenneskel­ig.

Uansett er Glory en fabulering over dagens Bulgaria med økende sosiale og økonomiske forskjelle­r. De store institusjo­nenes manglende respekt for enkeltindi­videt kan nok også tolkes som Brussel og EUs overmakt.

Glory er en liten filmperle som er vel verdt å se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway