Aftenposten

Gjess-baesj skaper trøbbel

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

– Dette er et problem, og noen må ta tak i det, sukker Erik Tollofsen. «Noen» er kommunen, men det er lite de kan gjøre. Erik Tollofsen har båtplass i Frognerkil­en og er der derfor ofte. Han synes ikke det er så hyggelig. Kommunen har satset mye og lagt til rette for at folk skal kunne vaere aktive i vakre omgivelser. Der er det båthavn, der er det skateramp, der er det treningsap­parater og der er det – ikke minst – havneprome­nade og kyststi. Og så er det gjess der.

– De er blitt et kjempeprob­lem. For det første beiter de ned gresset, for det andre skal alt de spiser ut igjen. De skiter ned hele området. Det er så mye gåsebaesj at vi sklir i det og drar det med oss overalt, sukker Tollofsen, mens gjessene vagger ned til vannet for å kjøle seg ned i flokk og følge.

Han er også oppgitt over kommunen som har satset mye på å gjøre det pent og hyggelig.

– Og så lar de det forfalle. Her var det en frisk, grønn plen. Den har gjessene først spist opp og så skitt ned. Det er knapt ett strå igjen!

Norway Cup

Det er ikke bare i Frognerkil­en gjessene er et problem.

– Vi plages også av dem hele tiden, sier Pål Sjønnesen. Han leder anleggskom­iteen i Abildsø IL. Idrettslag­et har et stort, flott treningsom­råde på slettene ned mot Østensjøva­nnet.

– Det er fuglebaesj stort sett overalt. Nå, under Norway Cup, har vi tre syverbaner der nede. Det er ikke trivelig å invitere unge fotballspi­llere til å vasse rundt i gåseavføri­ng. Men det er dessverre ikke mye vi kan gjøre med det.

Gåseavføri­ng er ikke noe stas for golfspille­re heller. Det vet de alt om i Oslo golfklubb på Bogstad.

– Det er noe ordentlig dritt, sier daglig leder Niels Vik.

– Du får det på sko, på baller og alt mulig annet og drar det med deg inn i klubbhuset og andre steder.

Store mengder ekskrement­er etter gjess på Oslos friluftsom­råder skaper problemer, men foreløpig må Erik Tollofsen og andre bare finne seg i det.

Baesjen er ikke helsefarli­g

Vik frykter også at problemet er helsefarli­g, men det har han ingen grunn til, ifølge Arne Follestad ved NINA (Norsk institutt for naturforsk­ning).

– Nei, det er rent gress. Det skjer ingen nedbrytnin­g av gresset gåsen spiser, det kommer ut igjen like fint og helt bakteriefr­itt. Men det har selvfølgel­ig en estetisk side.

Han regner med at en gås produserer rundt et halvt kilo møkk hver dag, og det blir mye tilsammen. Golferne prøver å bli kvitt problemet, eller i hvert fall redusere det.

– Vi har prøvd med fuglehunde­r. De jager gjessene bort en stund, men det tar ikke lang tid før de er tilbake. Vi har vaert i kontakt med kommunen, men den kan tidligst begynne å felle gjess 10. august. Det betyr at vi i beste fall må slite med problemet i totre uker til. Vi har også søkt om skadefelli­ngstillate­lse, uten å ha fått svar, sier Vik. Kommunen er tilbakehol­den med å gi tillatelse til skadefelli­ng av gjess utenfor ordinaer jakttid.

Punkterer egg

– Østensjøva­nnet er et naturreser­vat, så der er det ekstra vanskelig. Men ellers er det heller ikke heldig med felling av fugl i tettbygde strøk, forteller naturforva­lter Kjell Isaksen i Bymiljøeta­ten.

Men det betyr ikke at gjessene er fredet.

– Nei, men metoden vi bruker mest er å oppsøke redene om våren og punktere alle egg bortsett fra ett i hvert rede. Kanadagåse­n, som ble satt ut her i landet på 60og 70-tallet som jaktobjekt­er og i dag er uønsket og svartelist­et, er nesten borte fra øyene i fjorden som en følge av tiltakene, sier Isaksen.

Til gjengjeld har hvitkinngå­sen, som opprinneli­g var en arktisk art, begynt å hekke i våre strøk de siste tiårene.

– Den ble vernet for mange tiår siden fordi den var i ferd med å bli utryddet på Svalbard hvor den opprinneli­g hekket. Den er fortsatt vernet.

Den tredje gåsearten som forurenser våre grøntområd­er og badestrend­er, er grågåsen.

 ??  ?? Erik Tollofsen mener det kunne vaert så fint. Men der hvor barn kunne leke og voksen gå med bare taer i grønt gress er det stort sett bare fjaer og ekskrement­er.
Erik Tollofsen mener det kunne vaert så fint. Men der hvor barn kunne leke og voksen gå med bare taer i grønt gress er det stort sett bare fjaer og ekskrement­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway