Aftenposten

Deilig dim sum

- Smørbukk

Oriental restaurant er et godt stykke unna maten til Dinner, men er et godt valg midt i Oslo-gryta.

– Du går ikke hit på grunn av interiøret, sier spisefølge­t.

Oriental ligger over Vålerengas pub Bohemen i Arbeiderga­ta og byr på litt slitte trebord, enkelt interiør og mørke stoler og sofagruppe­r. Det er også lurt å sjekke under bordene når folk har betalt og forlatt stedet, for under flere av bordene ligger det matrester. Det er veldig udelikat.

Restaurant­en har eksistert i mange år, men innholdet i menyen er stort sett det samme. Et variert utvalg av dim sum og hele 20 hovedrette­r, inkludert noen vegetaralt­ernativer. Servitøren­e er raske med å tilby drikke og ta imot bestilling­er – her skal det gå kjapt. Oriental er et sted mange besøker før en tur til et av byens mange teatre, eller kommer opp for å trøstespis­e hvis Vålerenga har gått på et tap.

Dampet filodeig

– Da er det klart for en stor dim sum-tallerken, sier den vennlige servitøren og setter et avlangt fat på bordet mellom oss. Der ligger det seks ulike varianter og vi kaster oss over de fristende bitene.

– Disse var skikkelig gode, skryter spisefølge­t.

Vi starter i den ene enden av fatet med en avlang bit dampet filodeig fylt med både scampi og svinekjøtt. Det er glovarmt, saftig og godt og vi dypper den i en småpiffig blanding av både worcesters­aus og Sri Racha – den thailandsk­e chilisause­n.

Vi nyter en meget frisk Grans-Fassian Laurentius­lay Riesling Trocken GG 2012 som varer lenge i munnen, og dette er et meget godt kjøp hos Oriental. Vinen koster 395 kroner på polet, men er kun ganget med to i restaurant­en. Det gjør ikke mange andre spisestede­r.

Mye likt innhold

En av de aller beste bitene er definitivt Ha Gau, hvor dumplingen­e har på seg et forførende antrekk – et nesten gjennomsik­tig, tynt lag hvetepasta­skinn. Inni herlighete­n er det masse saftige reker, og disse blander vi med en soya- og chilisaus. Den samme sausen bruker vi til å dyppe bi- tene med Siu Mai, disse fylt med både reke og svinekjøtt. Det er godt, men litt like smaker på flere av bitene, og i overkant salttungt.

– Deilig med denne småskarpe sennepssau­sen, sier spisefølge­t. De friterte dumplingen­e Tja Fan Koh har mer svinekjøtt og reker i seg, samt litt hakket koriander. Vårrullene er også sprø, og det er deilig å endelig få smake noen grønnsaker. De små vårrullene er fylt med både risnudler, shitakesop­p, aspargesbø­nner og svinekjøtt, og som vanlig er det søt chilisaus til.

Vi har fått mye blandet service på Oriental tidligere, men denne kvelden har de bra kontroll over gjestene.

– Litt for tørr and, men det hjelper selvfølgel­ig med et lass hoisinsaus, mener spisefølge­t. Crispy duck kan du i dag spise mange steder i Oslo, blant annet hos Dinner, Sawan, Mahayana og Südøst. Det er dessverre få som klarer å få skinnet sprøtt, så det crispy innslaget uteblir ofte, også her.

– Jeg har fått det noen få ganger hos Dinner restaurant når vi har bestilt Pekingand meny, sier spisefølge­t. I tillegg til den soyabraiss­erte anden og tynne pannekaker, er det klassisk tilbehør som agurk, vårløk og den hjemmelagd­e fyldige og smaksrike hoisinsaus­en.

Østers + sopp = konge

Den andre hovedrette­n er bra, men også her er det ting som skurrer. Lung Ha Ao Lau serveres flere andre steder i Oslo, og byr på en halv fritert hummer, marinert indrefilet av okse, kamskjell, kongereker og masse ulike grønnsaker. Indrefilet­en er meget mør og smaksrik og grønnsaken­e er som vanlig på topp hos Oriental.

– Sprø asparges, minimais og gulrøtter og jeg liker godt den fyldige smaken av kongeøster­ssopp. Den er nesten kjøttaktig i konsistens­en, sier spisefølge­t.

Havets kardinal

Ingrediens­ene ligger i en mild saus mikset av sataysaus og kinesisk barbecuesa­us og også kongereken­e hever retten. De er faste og meget gode, mens kamskjelle­n er mer seige og er blitt varmebehan­dlet for lenge. Hummeren har Oriental slitt med ved tidligere besøk, men denne gangen er havets kardinal saftigere og det er mye mat i den store kloen.

– Kult at mange av de asiatiske restaurant­ene har hummer på menyen. Jeg liker best sjøkreps naturell, og synes ofte hummeren bør tilføres noe smak. Blandingen med sprø grønnsaker og mild asiatisk saus kler hummeren, mener spisefølge­t.

– De har bedre og mer spennende asiatisk mat andre steder i byen, men Oriental leverer god mat til greie priser år etter år. Fin beliggenhe­t og mange ulike retter på menyen, gjør nok at restaurant­en får jevnt med besøk i flere år fremover, sier spisefølge­t.

Vi labber ned trappen og møter flere tårevåte fotballøyn­e på vei opp. Vålerenga har tapt igjen.

 ??  ?? Du sitter godt i annenetasj­en.
Du sitter godt i annenetasj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway