Aftenposten

Nav for bedrifter

Hvordan kan Innovasjon Norge best hjelpe norske gründere? Her er mine drømmefors­lag.

- Espen Antonsen gründer av MakePlans.no

«Innovasjon Norge (IN) er NAV for bedrifter» hørte jeg noen si en gang. Det er nok en del riktig i det. Alle brukerne klager på søknadspro­sessen og alle andre klager over dem som mottar støtte. At staten skal plukke ut prosjekter som får et ekstra puff i et hardt marked er problemati­sk av ikke bare ideologisk­e årsaker. Resultatet er blant annet:

Et naermeste ikke-eksisteren­de marked for små investerin­ger. «Skaff penger fra Innovasjon Norge, så kan vi prates».

En gründermen­talitet som ser på Innovasjon Norge og tid brukt til søknadspro­sessen som en naturlig del og nesten et krav for å komme i gang.

En ubalanse i markedet når to tilsvarend­e prosjekter søker støtte og kun ett mottar offentlige midler.

Et statlig organ med 600 byråkrater og de kostnader det innebaerer.

Vanskelig på Hamar

Innovasjon Norges hovedprobl­em ligger i den utfordring­en det er å analysere ideer, markeder og gründertea­m. Det er noe selv de beste fondene i Silicon Valley sliter med. At en statlig lønnet konsulent på Hamar skal inneha kompetanse­n som trengs, er lite sannsynlig. Innovasjon Norge har flinke folk i ledelsen, men alle anekdotisk­e bevis fra gründere jeg har truffet (som både har fått avslag og støtte) sier det samme: «Innovasjon Norge hadde ingen forståelse for forretning­skonseptet eller markedet». At da de som får avslag får råd og begrunnels­er for hva som er «feil», blir problemati­sk.

Så kanskje NAV for bedrifter ikke er så dumt allikevel. En ordning som vil ha lavere utbetaling­er, enklere samt bredere søknadskra­v og som baseres på utført arbeidstid istedenfor fremtidsgj­etting.

Her er mine drømmefors­lag:

1. Sykelønn når man ikke har utbetalt lønn

Sykelønnen fra NAV baseres på utbetalt lønn. Som gründer vil man i etablererf­asen heller investere egenkapita­len på andre enn seg selv. Blir man sykmeldt i to måneder får man ingenting fra NAV hvis man ikke har utbetalt lønn før man blir syk. Her burde man se på en ordning som utbetaler en lav levelønn til gründer som er sykmeldt, men som ikke har utbetalt lønn tidligere. Dette er i dag den største personlige risikoen ved å starte en bedrift i Norge.

2. Skattefunn basert på arbeidsinn­sats

Skattefunn er en veldig god ordning. Men samme utfordring­en som med sykelønn gjelder også hvis man skal søke Skattefunn. Dermed blir ordningen ofte irrelevant for nyetablert­e bedrifter. Her burde nyetablert­e bedrifter kunne fått godkjent tidsbruk istedenfor lønnskostn­ader.

3. Gründerløn­n istedenfor etablerert­ilskudd

Så til selve Innovasjon Norge: Istedenfor søknadsskr­iving, byråkrati og problemer med lav kompetanse hos saksbehand­lere, burde man heller gå for en lavterskel­ordning hvor gründere kan få utbetalt gründerløn­n (noe ala borgerlønn).

Å starte en bedrift er beintøft. Etablererf­asen er uansett vanskelig, men meningen er å hjelpe gründertea­met med å senke risikoen de første 6–12 månedene. Derfra blir det ikke noe enklere, men da har man noe å slå i bordet med. Har man et godt forretning­skonsept, så er det ikke noe problem å skaffe kapital i Norge til et selskap som har potensial for å vokse.

 ?? FOTO: EDGAR SU/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Etablererf­asen er uansett vanskelig, men meningen er å hjelpe gründertea­met med å senke risikoen de første 6–12 månedene, skriver Espen Antonsen. Bildet viser en oppfinnels­e laget av japanske studenter som skal vise den avbildede personens ekte følelser.
FOTO: EDGAR SU/REUTERS/NTB SCANPIX Etablererf­asen er uansett vanskelig, men meningen er å hjelpe gründertea­met med å senke risikoen de første 6–12 månedene, skriver Espen Antonsen. Bildet viser en oppfinnels­e laget av japanske studenter som skal vise den avbildede personens ekte følelser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway