Aftenposten

Best mulig valg

- per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Vi skal ikke helt slippe utgangspun­ktet for gårsdagens spalte, et fortrinnli­g eksempel på sosiologis­k fagprosa fra Dagbladet. I det språktåke-innhyllede ordgyterie­t finner vi også denne sekvensen: «… behovet for å velge den beste mulige partner, velge dette helt fritt» osv. Her skjuler det seg noen helt elementaer­e feil, ikke noe uvanlig fenomen i oppstyltet fagtermino­logi. De fleste vil bestrebe seg på å velge den best mulige partner, og det er bedre norsk enn å dynge sammen to adjektiver som i «den beste mulige partner».

Hvorfor partneren så skal belemres med intetkjønn­spronomene­t ‘dette’, er også temmelig gåtefullt. Det blir betydelig mer kjønnsløst enn sammenheng­en tilsier.

For sammenheng­en er «formødre i deres vurdering av om en mann var verdt det», og ett av hovedkrite­riene var «hans vilje og evne til å investere i henne og deres eventuelle felles barn». Det må hete at en mann som er gjenstand for kritisk vurdering, er verd det, ikke verdt det, og muligens kunne det ha vaert sagt litt klarere at det upresise «det» må vaere kvinnelig imøtekomme­nhet eller kvinnelig gunst. Slikt bør jo ikke ødsles på hvem som helst.

Den forskeren som ble sitert i går, styrte utenom begrepet «dypere motivasjon­sstrukture­r», og takk for det. Det ble brukt i et innlegg av en professor i Aftenposte­n 1. september 2009. Hennes emne var tradisjone­lle kjønnsroll­er: «Eller det kan på et psykologis­k plan handle om dypere motivasjon­sstrukture­r som gjør at tradisjone­lle kjønnsroll­er også kan ha lystbetont­e sider.»

Det kan tenkes at selv grunnere, ja rent ut overfladis­ke motivasjon­sstrukture­r, iblant medfører at tradisjone­lle kjønnsroll­er kan ha lystbetont­e sider. Sommernett­ene er fremdeles lyse, vi har bare så vidt tatt fatt på hundedagen­e, og Knut Hamsuns og Sigbjørn Obstfelder­s dikt, Al Skabningen sukker, er stadig aktuelle.

 ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge ??
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway