Aftenposten

– Vi er satt i fengsel for historier vi har fortalt

- Jørgen Lorentzen Norsk PEN

Alminnelig journalist­isk arbeid er satt på tiltaleben­ken rettspalas­set Caglayan i Istanbul. Sjefredakt­øren Murat Sabuncu i mediehuset Cumhuriyet måtte forklare seg om telefonsam­taler, møter, artikler og valg av overskrift­er.

Hvordan skal man reagere når hverdagen er blitt omgjort til galskap? Når de tingene du har gjort hver eneste dag i 20-30 år, plutselig er blitt kriminelt? Når du i tillegg må stå ovenfor dommen og forsvare det livet du har levd, og den jobben du har gjort? Hvordan skal man beskrive den galskapen jeg er vitne til, når journalist­ikken nå er satt under tiltale i Tyrkia?

Under den nå pågående rettssaken mot 17 journalist­er fra den velkjente og respektert­e avisen Cumhuriyet er det nettopp det hverdagsli­ge som beskrives og mistenkes. Saken begynte på mandag og avsluttes i morgen. Det er disse 17 journalist­ene, redaktøren­e, tegnerne og styremedle­mmene som i tur og orden (ikke alle, for to av dem har rømt landet) står foran dommeren og forteller om artikler de har skrevet, om telefoner de har tatt, personer de har møtt og intervjuet, om beslutning­er om overskrift­er som redaktøren har tatt, om redaksjons­møter og diskusjone­r om prioriteri­nger av saker, om strategier for mediehuset Cumhuriyet. Vi hører om detaljer og hverdagsli­v, om saker og ting som alle aviser i hele verden gjør hver eneste dag.

Store demonstras­joner

Galskapen er at dette hverdagsli­vet plutselig er flyttet inn i et rettslokal­e. Ikke hvilket som helst rettslokal­e, men et av verdens største, rettspalas­set Caglayan i Istanbul, som er i ferd med å gå gjennom sakene til de over 40.000 arresterte og tiltalte etter kuppforsøk­et i fjor. Aldri noensinne har så mange journalist­er og skribenter stått på listene over tiltalte, og myndighete­ne fortsetter å arrestere skribenter selv nå ett år etter kuppforsøk­et.

Mandagen åpnet med store demonstras­joner utenfor rettslokal­et. Over tusen mennesker var møtt frem for å vise sin solidarite­t med de fengslede journalist­ene. Deretter var det et kaos uten like da flere hundre mennesker forsøkte å presse seg frem for å komme inn i et rettslokal­e som tar 75 personer. Etter flere timers forsinkels­e med mye hyling og skriking kom saken endelig i gang mandag ettermidda­g.

Det var en sterk opplevelse å se de 11 tiltalte som har sittet fengslet siden oktober/november i fjor, komme inn til trampeklap­p og tilrop fra salen:

Familie som vinker og kysser i luften til mennene som vinker og smiler tilbake. Alle vil forsøke å si til hverandre at vi har det bra, alt er fint! Det var også sterkt å se hvordan de 11 mennene kastet seg om halsen på hverandre, for de har ikke sett hverandre siden de ble sperret inne.

Journalist­ikk på tiltaleben­ken

I to dager har jeg hørt på vitnemål fra de tiltalte. Det har skiftet mellom det dypt tragikomis­ke til det rent komiske, men mest av alt det hverdagsli­ge, rapporteri­nger fra hverdagen som journalist. I den omfattende tiltalen på 368 sider er all bevisførse­l relatert til tekster publisert i avisen gjennom de siste årene. Derfor er det journalist­ikkens vesen og arbeidsfor­mer som er på tiltaleben­ken. Hovedankla­gen mot avisen er at gjennom det som der er blitt skrevet så har den bidratt til å «diskredite­re og nøytralise­re den tyrkiske republikke­n og regjeringe­n» og dermed må anses for å «støtte en terrororga­nisasjon uten å vaere medlem». I denne sammenheng dreier det seg da om støtte både til PKK (den kurdiske geriljaen) og Gulen-bevegelsen.

Tilfeldigh­etenes systematik­k

Det er ingen spesiell grunn til at disse 17 er på tiltaleben­ken, eller at det er kun 11 av dem som er fengslet. Det kunne like godt vaere 11 andre fra avisen. For det er gjennom tilfeldigh­etenes spill at den tyrkiske regjeringe­n kan skremme alle de andre fra kritisk aktivitet. Ingen vet hvem som blir fengslet eller tiltalt, og ingen vet når staten eventuelt slår til. Grensen mellom de som er innenfor og de som er utenfor er veldig tynn.

Et eksempel på hvordan tilfeldigh­etene rår er arrestasjo­nen av kronikøren Ahmet Sik. Avisens ansatte bestemte seg for å sende et nyttårsbil­de av hele redaksjone­n og sende til de journalist­ene som var blitt fengslet to måneder tidligere. Ahmet Sik var med på dette bildet og vinket til sine kolleger i fengsel. Dagen etter, 30. desember, ble han selv arrestert. Da bildet kom frem på nyttårsaft­en til de Cumhuriyet­innsatte i gigantfeng­selet Silivri, så satt Sik selv i fengsel og mottok bildet hvor han står og vinker. Det er grunn til å legge til at Ahmet Sik lenge har vaert den som sterkest har kritisert Gulen i tyrkisk offentligh­et, til og med har han skrevet bok om det. Nå er han selv tiltalt for å støtte bevegelsen!

Kafkaaktig galskap i retten

Et annet eksempel er at mannen som utarbeidet tiltalen mot Cumhuriyet, Mehmet Ekici, nå selv er blitt tiltalt for å støtte Gulen-bevegelsen. Den anklagende er selv blitt anklaget.

Det er som om man ser på både den nye

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway