Aftenposten

Må stanse sultkrisen

- Børge Brende utenriksmi­nister (H)

Aftenposte­n tar i sin leder 23. juli opp et svaert viktig tema, nemlig behovet for internasjo­nalt samarbeid for å avverge hungersnød i Sør-Sudan, Jemen, Somalia og det nordøstlig­e Nigeria. FN omtaler dette som den verste humanitaer­e krisen i organisasj­onens historie. Landene er preget av brutal vaepnet konflikt som rammer en stadig mer sårbar sivilbefol­kning. Ved rask livreddend­e nødhjelp kan verdenssam­funnet bidra til å redusere omfanget av en varslet katastrofe, men parallelt må det også arbeides med å finne politiske løsninger for å unngå ytterliger­e forverring. Her har myndighete­ne i landene et klart politisk ansvar.

Norge er en tydelig humanitaer aktør internasjo­nalt. I februar samlet vi 40 land og organisasj­oner til giverkonfe­ranse for nordøstlig­e Nigeria og områdene rundt Tsjadsjøen. FNs nødhjelpsa­ppeller er kraftig underfinan­siert, og det er helt avgjørende at det internasjo­nale samfunnet kommer sammen for å dempe de menneskeli­ge lidelsene vi ser i dag. Gjennom initiative­r som Oslo-konferanse­n, politisk dialog med land i krise og andre giverland, og omfattende norsk humanitaer støtte, søker vi å bidra til økt internasjo­nal innsatsvil­je og samarbeid.

Så langt i år har Regjeringe­n bidratt med naer en milliard kroner for å avverge hungersnød i de fire landene. Det samlede humanitaer­e budsjettet er i år for første gang på over fem milliarder kroner, og i løpet av stortingsp­erioden har Regjeringe­n økt den humanitaer­e støtten med mer enn femti prosent.

Samtidig har vi økt innsatsen for å forebygge humanitaer­e kriser og for å finne politiske løsninger på fastlåste konflikter. I juni la vi frem vårt nye rammeverk for norsk innsats i sårbare stater. Her står behovet for økt internasjo­nal koordineri­ng sentralt. Internasjo­nalt samarbeid er avgjørende, men like viktig er det at et lands myndighete­r tar det politiske ansvaret det er å søke inkluderen­de, politiske løsninger. Her er Norge et av landene som bidrar til å legge til rette for dialog. Skal vi skape stabilitet og baerekraft­ig utvikling, må humanitaer og langsiktig bistand gå hånd i hånd med innsats for å forebygge og løse konflikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway