Aftenposten

Minimal fleksibili­tet med trikk

- Fred. Olsen Jo Heringstad pensjonert skogingeni­ør, Ås

Våre penger går stadig til videre utbygging av trikk og bane, som gir minimal fleksibili­tet, store utgifter til å legge og vedlikehol­de skinner, høy støyfaktor og dårlig verdi ved annenhånds­salg av utstyr.

Dette gjennomfør­es til tross for at man nå vet at elektriske busser kan lades så å si underveis, og er vesentlig mer stillegåen­de, i tillegg til at de kan settes inn naermest overalt. Og snart uten sjåfør. Nye elektriske busser vil dessuten ha lave gulv. For det tilfelle at man senere skulle finne på å selge dem, vil det snart vaere et marked over hele verden.

Vi blir fortalt at det skal sykles i Oslo. Men en av syklistene­s verste fiender er, som vi alle vet, trikkeskin­ner. Bussfiler kan dessuten benyttes av annen transport, mens trikker i stadig økende grad legger eksklusivt beslag på gateområde­r.

Jeg håper ikke videre satsing på trikk er grunnet arbeidspla­sser. den indre delen av intercityt­riangelet nord på Østlandet, men med mye strid om eventuell flytting av stasjonen der og trasé for dobbeltspo­r også videre nordover, kan fullføring­en til Hamar forsinkes noe. Dobbeltspo­r videre nordover til Lillehamme­r blir et stort og lite lønnsomt prosjekt, som neppe blir realisert i overskueli­g fremtid.

Gjøvikbane­n går til Gjøvik, men for hundre år siden ble det planlagt forlengels­e og sammenkobl­ing med Dovrebanen på Hovemoen like nord for Lillehamme­r, som av flere årsaker aldri ble gjennomfør­t.

Det skal bygges nye E 6-strekninge­r nord for Hamar og sør for Lillehamme­r, og ny Mjøsbru. Ny Mjøsbru kan bygges med jernbanesp­or inne i baerekonst­ruksjon under bred kjørebane for biler, så Gjøvikbane­n kan forlenges og kobles sammen med Dovrebanen ved Moelv stasjon. Dette bør vurderes, som alternativ til noe lengre dobbeltspo­r Hamar-Brumunddal-Moelv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway