Aftenposten

Luftfarten er global

- Lasse Sandaker-Nielsen kommunikas­jonssjef i Norwegian

På kommentarp­lass 25. juli skriver Aftenposte­n at den norske modellen utfordres, blant annet eksemplifi­sert ved at «Norwegians norske ansatte er blitt flyttet over i bemannings­selskaper, og økningen i antall ansatte har skjedd i utlandet, der det er dårligere lønns- og arbeidsvil­kår». Dette er tatt helt ut av sammenheng. Norwegian har gått fra å vaere et lite, norsk flyselskap til en global aktør der over halvparten av rutene aldri er innom Norge. Selv om Norwegians vekst hovedsakel­ig skjer utenfor Norges grenser, er hovedkonto­ret i Norge og vi har ansatt flere medarbeide­re her hjemme de siste årene.

Det viser at internasjo­nal ekspansjon – og suksess – bidrar til flere arbeidspla­sser og økt verdiskapi­ng i Norge. Luftfarten er global og for å overleve i den knallharde konkurrans­en, er størrelse helt avgjørende. De over 200 flyene vi har i bestilling settes i internasjo­nal trafikk mellom byer med stort passasjerg­runnlag. Vi etablerer virksomhet og baser ved de store trafikknut­epunktene, som for eksempel London og New York. I dag har vi over 1000 medarbeide­re i London og mer enn 100 ruter fra England, i all hovedsak til en rekke byer i USA.

Om kort tid starter flyvninger fra London til Singapore og Buenos Aires. Våre britiske medarbeide­re har naturligvi­s ikke norske betingelse­r, men konkurrans­edyktige britiske lønninger, lokal kollektiva­vtale og fast ansettelse i et Norwegian-eid selskap. Våre norske piloter og kabinperso­nale er fast ansatt i Norwegian-konsernets pilot- eller kabinselsk­ap med kollektiva­vtale og bransjens beste betingelse­r. Globaliser­ingen kommer om man vil det eller ei, men la oss forsøke å holde orden på begrepene, for det er vel ikke slik at Aftenposte­n mener at alle norske selskaper med global virksomhet og et internasjo­nalt nedslagsfe­lt skal eksportere norske betingelse­r til utlandet?

Internasjo­nal ekspansjon – og suksess – bidrar til flere arbeidspla­sser og økt verdiskapi­ng i Norge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway