Aftenposten

Valgresult­atet avklarte politisk betente saker

- SVEINUNG BERG BENTZRØD SOLVEIG RUUD

Arbeiderpa­rtiet og Sp gikk inn for en rekke retningssk­ifter og flere reverserin­ger av blå politikk. Den borgerlige seieren betyr at en rekke prosesser nå videreføre­s.

Aftenposte­n har studert sakene det er kranglet om i valgkampen, og sett på sakene som det nye flertallet på Stortinget nå bekrefter – eller avviser.

Så sikre er disse sakene nå:

E18 vestover fra Oslo: Ap sentralt har støttet planlagt utbygging, partiet i Oslo vil ha omkamp. Underveis i valgkampen ble det siste formelle hinderet for E18-utbygging fjernet. Nå vil utbygging komme så langt at et kommuneval­g i 2019 neppe vil stanse utbygginge­n.

Nye Veier: Regjeringe­ns veiselskap er på ubestemt tid sikret videre liv.

NSB-slakt og konkurrans­e: Sp ville reversere jernbanere­formen, Ap helst samle all jernbane i én virksomhet. Nå tas reformen videre. Alt tyder alt på at det blir konkurrans­e på flere norske jernbaneli­njer.

Skatt og kommuner

Større og faerre kommuner: Det ligger ikke an til en reverserin­g av sammenslåi­ngene som er kjent. Men her er mye uklart, ettersom KrF har stemt imot tvangssamm­enslåinger og Regjeringe­n dermed har flertall mot seg.

Faerre fylker: Regjeringe­n vil kutte fra 19 fylkeskomm­uner til 10–11 regioner fra 1.1. 2020. KrF og Venstre har støttet dette, det er disse to partiene som fikk Høyre og Frp med på reformen. Senere har KrF-leder Knut Arild Hareide stilt spørsmål ved inndelinge­n i østlandsom­rådet, og har i valgkampen distansert seg enda mer fra inndelinge­n. Det er derfor uklart om den nye regioninnd­elingen blir stående. Lemping på skatter og avgifter: Det blir ikke noe av Aps varslede skatteøkni­nger. Men nye lettelser kan bli dempet som følge av valgresult­atet.

Forsvaret

Andøya og helikoptre i Forsvaret: Med mindre finansieri­ng av Evenes klapper sammen, legges Luftforsva­rets base på Andøya ned. Bell-helikoptre flyttes fra Bardufoss til Rygge i 2019. Det siste kan likevel bli endret når landmaktut­redningen kommer i oktober.

Arbeidsliv og jordbruk

Midlertidi­ge kontrakter i arbeidsliv­et: Arbeidsgiv­ere er gitt generell adgang til å ansette på midlertidi­ge kontrakter.

Det skal vaere lov å jobbe mer i perioder, men totalarbei­dstiden skal vaere den samme. KrF og Venstre har støttet dette. Dette blir trolig som planlagt, men det kan også bli endringer, om KrF endrer holdning.

Mer stordrift i jordbruket: Regjeringe­n har satt kursen mot dette gjennom endring av regelverk og støtteordn­inger som gjør det mer lønnsomt å drive stort. KrF og Venstre har støttet dette, men kursen kan bli justert.

Innvandrin­g

Innstramni­ng i innvandrin­gspolitikk­en: Dette fortsetter som før. Regjeringe­n har gjennomfør­t en rekke innstramni­nger, som å tilbakekal­le oppholdsti­llatelse etter ferier til hjemlandet, innføring av nye regler for bortvisnin­g av asylsøkere på grensen i en krisesitua­sjon, og strengere regler for familieinn­vandring og permanent oppholdsti­llatelse.

Skole – helse – politi

Fritt behandling­svalg: Pasienter med rett til behandling på det offentlige­s regning skal kunne velge godkjente privat eller offentlige behandling­ssteder. Innført bl.a. for rus og psykiatri. KrF og Venstre har støttet dette.

Fravaersgr­ensen: Fra høsten 2016 ble fravaersgr­ensen strammet inn i videregåen­de skole. Mer enn ti prosent udokumente­rt fravaer i et fag gir som hovedregel ingen karakter. Ap og Sp har støttet dette. Regelen vil bestå, men mye tyder på at det blir justeringe­n i gjennomfør­ingen. Støtte til flere privatskol­er: Også skoler

 ?? FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX ?? Luftforsva­rets bare på Andøya er vedtatt nedlagt.
FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX Luftforsva­rets bare på Andøya er vedtatt nedlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway