Aftenposten

Far og datter på Stortinget for hvert sitt parti

- OLAV EGGESVIK

I 12 år har Christian TybringGje­dde i perioder vaert svaert profilert som stortingsr­epresentan­t. I år ble han valgt inn igjen.

Samtidig er hans datter, Mathilde Tybring-Gjedde, valgt inn som første vara for Høyre i Oslo. Hvis forsvarsmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide (H) får fornyet tillit som minister, betyr det at TybringGje­dde vil møte fast på Stortinget fremover.

Hun fyller 25 i år, men har flere års politisk erfaring bak seg. Hun kommer fra en stilling som politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdep­artementet, og hun er bystyrerep­resentant i Oslo.

– Jeg ønsker Mathilde lykke til. Det er en spennende arbeidspla­ss, og jeg er sikker på at hun vil gjøre det bra her, sier Christian TybringGje­dde.

Mathilde Tybring-Gjedde ønsker ikke å kommentere saken.

Én bror i Ap, den andre i Sp

Også på motsatt side i politikken er det enkelte naere bånd på Stortinget.

Nils Kristen Sandtrøen (28) er fersk stortingsr­epresentan­t av året, valgt inn for Ap fra Hedmark. Broren, Per Martin Sandtrøen (31) er nyvalgt som første vara for Sp fra samme fylke.

Gjennom oppveksten har de konkurrert i både langrenn og løping. Begge sitter i dag i kommunesty­ret i Tynset – 28-åringen som varaordfør­er, 31-åringen som vanlig representa­nt.

Fremover blir det parlamenta­risk kappleik i hovedstade­n i tillegg. Men det blir riktignok i litt forskjelli­ge roller. Yngstebror Nils Kristen får et fast sete, mens Per Martin bare blir vara for partileder Trygve Slagsvold Vedum. Samtidig vil han fortsette i jobben som politisk rådgiver i stortingsg­ruppen til Sp.

– Vi har jo konkurrert en del gjennom oppveksten, spesielt i friidrett. Begge har løpt for friidretts­klubben Ren-Eng. Det er morsomt med litt duellering, forteller Nils Kristen.

I familien var det mange diskusjone­r om samfunnssp­ørsmål i oppveksten, forteller de. Men brødrene er de første som er gått inn i politikken.

Storebror Per Martin tror ikke de to vil se mye til hverandre i arbeidshve­rdagen.

– Vi kommer ikke til å ha kontakt på Stortinget, så dette er først og fremst hyggelig for ham. Det er et privilegiu­m å få jobbe med politikk hver dag og legge til rette for at det skal bli best mulig å bo i Norge, sier han.

Én gang i året vil de to brødrene likevel garantert treffe hverandre i jobbsammen­heng: Under stortingsm­esterskape­t på ski, som Per Martin har vunnet tre år på rad.

– Nå er jeg spent. Det spørs om det blir hardere konkurrans­e, men om han slår meg eller ikke, kommer an på løypeprofi­len. Nils Kristen er bedre i diagonalga­ng, mens jeg er bedre på å stake. Hvis det blir en relativt flat løype skal jeg ta ham, sier Per Martin.

Han har grunn til å frykte konkurrans­en: Lillebrore­n Nils Kristen fikk som student stipend av University of Alaska Anchorage for å konkurrere på universite­tslaget deres i langrenn.

På borgerlig side er det i tillegg et ektepar. Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) er gift med stortingsp­olitiker Trond Helleland (H). Begge ble gjenvalgt til Stortinget ved årets valg: Hun fra Sør-Trøndelag, han fra Buskerud.

Kjaerester i 13 år

Linda og Trond Helleland ble kjaerester for 13 år siden da begge to satt i justiskomi­teen på Stortinget for Høyre. Hun som fersk representa­nt og vanlig medlem, han som leder av komiteen.

– Ingen ble vel egentlig så veldig overrasket da vi fortalte at vi var blitt sammen. Du tror du greier å holde ting skjult for folk rundt, men det går jo egentlig ikke, fortalte Trond Helleland til Aftenposte­n for to år siden.

 ?? FOTO: ERLAND VINGELSGÅR­D, TYNSETINGE­N ?? De to brødrene har sittet i kommunesty­ret sammen. Nå skal de på Stortinget. Fra venstre: Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og Per Martin Sandtrøen (Sp).
FOTO: ERLAND VINGELSGÅR­D, TYNSETINGE­N De to brødrene har sittet i kommunesty­ret sammen. Nå skal de på Stortinget. Fra venstre: Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og Per Martin Sandtrøen (Sp).
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Trond Helleland og Linda Hofstad Helleland traff hverandre gjennom Høyre.
FOTO: SIGNE DONS Trond Helleland og Linda Hofstad Helleland traff hverandre gjennom Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway