Aftenposten

Brendes avgang kan bane vei for KrF

- ALF OLE ASK SIGURD BJØRNESTAD

Når Regjeringe­n nå jakter på en ny utenriksmi­nister, åpner det også opp spørsmålet om hvordan Utenriksde­partemente­t skal organisere­s.

På gårsdagens pressekonf­eranse, der utenriksmi­nister Børge Brende varslet sin avgang om en måned, bekreftet statsminis­ter Erna Solberg at strukturen i UD ville bli tema i samtalene mellom Regjeringe­n og støttepart­iene Venstre og KrF.

Det store spørsmålet er om Norge fortsatt skal ha en EØS-minister, og om det igjen skal opprettes en bistandsmi­nister. Det vil kunne bety at UD får tre statsråder: Utenriksmi­nister, EØS-minister og bistandsmi­nister.

– Vi forbereder oss på en situasjon med én, to eller tre statsråder, sier en sentralt plassert kilde i Utenriksde­partemente­t.

Signalene om at det kan komme endringer er tydelige. På spørsmål fra Aftenposte­n om hun i denne runden også vil se på strukturen i departemen­tene som har to statsråder, svarte statsminis­teren følgende:

– Det pågår samtidig også samtaler med andre partier etter valget. Så det er klart at vi kommer til å skjele hen til hvordan de samtalene skal gå. Det blir en del av den vurderinge­n jeg må gjøre fremover, om det kommer noen resultater av de samtalene som vi har satt opp i slutten av neste uke.

Etter første møte i Høyres stortingsg­ruppe torsdag ga statsminis­teren klart uttrykk for at det beste ville vaere å få KrF med i regjeringe­n.

Etter at Børge Brende har takket ja til å bli president i World Economic Forum (WEF) i Genève, kan en eventuell post som bistandsmi­nister vaere et lokkemidde­l for å få KrF med i regjering – da med ansvar for bistand.

KrFs hjertebarn

Bistandsmi­nisteren var i sin tid KrFs idé. Den ble første gang opprettet da Sp og KrF gikk inn i Willoch-regjeringe­n i 1983, men den ble avskaffet da Høyre/FrP-regjeringe­n tiltrådte i 2013.

I de samtalene som skal holdes nå vil en slik ministerpo­st kunne vaere viktig enten for å lokke V og/ eller KrF inn i Regjeringe­n eller for å få til et samarbeid med dem.

KrFs generalsek­retaer Hilde Frafjord Johnson, er for øvrig den med suverent lengst fartstid i den ministerst­olen, med 6,5 år fordelt på to regjeringe­r. SVs Heikki Holmås er den foreløpig siste bistandsmi­nister eller utviklings­minister.

Før valget var man i UD forberedt på at EØS-ministeren ville bli avviklet og erstattet med en bistandsmi­nister, dersom det ble regjerings­skifte.

I tillegg er det ventet andre og mer omfattende endringer i Regjeringe­n, også uten at dagens regjering utvides med ett eller to partier. I går var det flere statssekre­taerer som gikk av. Blant dem var Elsbeth Sande Tronstad som har vaert statssekre­taer for EØS-minister Frank Bakke-Jensen.

Høyres hjertebarn

Det å ha en egen minister for Europa har vaert Høyres flaggsak. I perioder har dette fungert dårlig, og det har vaert lite populaert internt i UD. En av grunnene er at en egen EØS-minister vil møte i

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Er bistandsmi­nisterpost­en nok til å lokke KrFs Knut Arild Hareide inn i Erna Solbergs regjering?
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Er bistandsmi­nisterpost­en nok til å lokke KrFs Knut Arild Hareide inn i Erna Solbergs regjering?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway