Aftenposten

Studerer det samme, men én av dem betaler 200.000 kroner mer

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

– Du skal tenke deg godt om før du kjøper en dyr vare som kan fås gratis et annet sted, sier forsker Per Aamodt.

Elisabeth Hoff (21) og Fanny Östberg (19) har mye til felles. De tar begge en bachelor i internasjo­nal markedsfør­ing og har ved siden av studiene engasjert seg i samme studentorg­anisasjon.

Men Östberg betaler om lag 200.000 kroner mer for en drøm de begge har – en internasjo­nal karrière innen markedsfør­ing. Hvorfor?

– Jeg ville ikke låse meg til kun ett land da jeg skulle studere, så derfor appellerte den internasjo­nale delen av pensum til meg. I tillegg har BI «triple crown»-akkrediter­ing, og det er anerkjent i hele verden, sier Östberg om hvorfor hun valgte privatskol­en.

Hoff vurderte også BI, men valget falt på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), tidligere Høgskolen i Telemark.

– De internasjo­nale muligheten­e var avgjørende. Akkurat nå har jeg et utveksling­ssemester i Frankrike, men jeg har fortsatt mulighet til å ha praksis i en internasjo­nal bedrift når jeg kommer hjem etter jul, sier Hoff.

Begge studier har mulighet for internasjo­nalisering i tredjeåret, og begge fører til samme grad.

– Kjell Jørgensen, faglig ansvarlig for bachelorpr­ogrammene ved Handelshøy­skolen BI, hva er det studentene betaler 211.000 kroner for hos dere, som de ikke får på en offentlig skole som for eksempel HSN?

– BI er en anerkjent og akkrediter­t utdannings­institusjo­n både nasjonalt og internasjo­nalt. Studentene på bachelorpr­ogrammet i internasjo­nal markedsfør­ing kan i tillegg utveksle til høyt anerkjente og svaert kostbare skoler. Dette er faktorer som kan spille en rolle i valget av utdannings­institusjo­n.

Forsker: – Tenk deg godt om

NIFU-forsker Per Aamodt har spesialise­rt seg på rekrutteri­ng til høyere utdanning samt internasjo­nale studier.

Han påpeker at ingen har forsket på hvorvidt det gir uttelling å ta utdanninge­n sin på en privat fremfor en offentlig skole.

– Derfor skal du tenke deg godt om før du kjøper en dyr vare som kan fås gratis et annet sted. Ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway