Aftenposten

– Jeg hadde ikke klart å kjøpe bolig uten hjelp fra mamma og pappa

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN SYNNE HELLUM MARSCHHÄUS­ER

På sikt kan det utvikle seg et klasseskil­le der det kun er de med rike foreldre som får en tidlig inngangsbi­llett til boligmarke­det, sier Elin Reitan, forbrukerø­konom i Nordea.

– Begge mine søsken er voksne og etablerte, så mamma og pappa hadde mulighet til å stille som kausjonist­er. Jeg har vaert veldig heldig, for det er ikke alle som er i den situasjone­n. Jeg hadde ikke klart å kjøpe bolig på egen hånd, sier Caroline Eid Nodeland.

21-åringen fra Kristiansa­nd kjøpte bolig ved Sagene i Oslo i fjor. Dette med hjelp av foreldrene, som stilte opp som kausjonist­er. Det til tross for at Nodeland hadde klart å spare 500.000 kroner på egen hånd.

Til tross for at boligprise­ne så vidt steg i august, med 1,2 prosent, er prisene fremdeles høye. Eksperter mener det kan vaere lettere å vaere kjøper og førstegang­skjøper nå, men prisnivået er ikke blitt spesielt lavt. De siste ti årene har boligprise­ne på landsbasis steget 61,4 prosent – noen steder mer, og noen steder mindre. Egenkapita­lkravet på 15 prosent gjør det vanskelig for mange å komme inn på boligmarke­det.

Må ha støtte

– Skal man realisere boligdrømm­en i ung alder, er man altså avhengig av foreldrene sine. Kun de faerreste makter å kjøpe bolig uten støtte. På sikt kan det utvikle seg et klasseskil­le der det kun er de med rike foreldre som får en tidlig inngangsbi­llett til boligmarke­det, sier Elin Reitan, forbrukerø­konom i Nordea.

73 prosent av dem mellom 18 og 29 år trenger hjelp av foreldre med boligkjøp, ifølge en undersøkel­se utført av YouGove for Nordea.

Reitan understrek­er at det ikke er en menneskere­tt å eie bolig, men at det kan vaere en fattigdoms­felle å stå utenfor fordi man taper kjøpekraft på sikt. Det er i flere tilfeller rimeligere å eie enn å leie, og det er skattemess­ig gunstig.

Undersøkel­sen viser at flere kvinner enn menn trenger bolighjelp, men Reitan tror dette er i ferd med å endre seg. Årsaken til forskjelle­n er at menn tjener og sparer mer enn kvinner. Menn kan betjene et større lån.

Var på mange visninger

Nodelands leilighet er en toroms på 40 kvadratmet­er. Den lå ute for 2.690.000 kroner. Etter en intens budrunde gikk den for 3,2 millioner kroner.

– Vi hadde vaert i banken og ordnet det formelle, slik at vi visste det skulle gå økonomisk. Før vi begynte å by på noe, hadde vi satt oss et tak. Vi var sikkert på 50 visninger, og etter hvert tenkte vi at vi bare måtte slå til. Det er så dyrt å leie også, påpeker hun.

– Så i stedet for å kaste ut 7000 kroner på et lite rom i et kollektiv, er det bedre å investere i noe jeg forhåpentl­ig kan selge med gevinst, sier Nodeland.

Vil du hjelpe avkommet?

Om du vil hjelpe avkommet inn på boligmarke­det, bør du først vurdere hvilke økonomiske behov du selv vil ha i fremtiden.

Har du flytteplan­er som krever kapital? Har du behov for å spare til pensjon? Eller ønsker du å investere i en fritidsbol­ig i naermeste fremtid?

– Hjelper du barna inn på boligmarke­det, kan det hende du må sette egne drømmer på vent. For eksempel ved at du som kausjonist eller medlåntage­r setter begrensnin­ger for muligheten til selv å ta opp lån, sier Reitan. Husk at du må betale om barnet ikke overholder sine forpliktel­ser.

Hjelper du barna inn på boligmarke­det, kan det hende du må sette egne drømmer på vent Elin Reitan, forbrukerø­konom i Nordea

 ?? FOTO: PRIVAT/NTB SCANPIX ?? Student Caroline Eid Nodeland fikk hjelp av foreldrene da hun kjøpte bolig i Oslo i fjor.
FOTO: PRIVAT/NTB SCANPIX Student Caroline Eid Nodeland fikk hjelp av foreldrene da hun kjøpte bolig i Oslo i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway