Aftenposten

Hans Erik Rugstad

-

Selv Hans Erik måtte til slutt gi tapt da den fjerde alvorlige sykdommen kom og kroppen ikke tålte mer behandling. Etter et slikt livsløp er 82 år et langt liv. Utstyrt med et sterkt intellekt sammen med godt utviklet humoristis­k sans og et lyst sinn påvirket han sine omgivelser. Etter examen artium på Berg skole fullførte han legeutdann­else ved Universite­tet i Oslo i 1960.

Han tok doktorgrad­en ved Fysiologis­k institutt, Universite­tet i Oslo, og i 1969 ble han forsker ved Harvard University, USA. Han arbeidet med levercelle­r og studerte effekten av sporstoffe­r, saerlig kadmium. I Norge ble han en av de første innen feltet toksikolog­i (laeren om giftstoffe­r).

Etter USA-oppholdet arbeidet han først ved Farmakolog­isk Institutt, Universite­tet i Oslo, og fra 1975 som avdelingso­verlege og professor II, Rikshospit­alet, Avdeling for Klinisk Farmakolog­i med stort engasjemen­t innen forskning og studentund­ervisning. Sammen med Egil Bodd sto han bak etablering­en av Medinnova (nå: Inven2) og Seksjon for klinisk legemiddel­utprøving, begge viktige for utviklinge­n innen klinisk forskning.

Hans Erik har gitt viktige bidrag innen felt som immunfarma­kologi og farmakogen­etikk av stor betydning for norsk medisin, blant annet innen organtrans­plantasjon. Han var leder for Legemiddel­komiteen og sterkt involvert i riktig legemiddel­bruk. Hans Erik var også knyttet til Statens legemiddel­verk som rådgiver/ overlege i mange år.

Han veiledet mange stipendiat­er innen basalforsk­ning, kreftutvik­ling, behandling­sresistens og kliniske prosjekter og ble omtalt som meget inspireren­de og engasjert. I tillegg hadde han brede interesser innenfor litteratur, kunst, historie og samfunnssp­ørsmål.

Han har arbeidet som deltids bedriftsle­ge og som formann i Regional Etisk Komite og mottok Norsk Farmaceuti­sk Selskaps gullmedalj­e i 1974. Kari har vaert en uvurderlig støtte og bidratt sterkt til at Hans Eriks liv ble langt og leveverdig. Vi har mistet en spesiell venn og kollega, og Hans Eriks minne vil vaere med oss lenge. En pionér innen norsk klinisk farmakolog­i har gått bort. Kaare M. Gautvik, Stein Bergan, Gustav Lehne, Per Wiik Johansen, Øyvind Melien, Hasse K. Zaré, Tone Westergren

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway